måndag 30 november 2015

Tematrio - Kanada

Läsmässigt har den senaste veckan varit totalt värdelös. Jag har haft mycket att göra hemma och dessutom känt mig underligt rastlös, samtidigt som vi går vi igenom en rätt tuff period rent socialt på jobbet just nu, för att inte tala om att det är betygssättning om två veckor och jag har totalångest över det. Allt detta har gjort att jag den senaste veckan i princip inte läst eller bloggat någonting, och fortfarande håller på med All the Rage fast jag tycker att den är så himla bra och i normala fall vore färdig med den för länge sedan. 

Men en tematrio blir det i alla fall, och veckans ämne är Kanada. Jösses vad svårt! Jag fick fundera ordentligt, och ändå blev det bara en bok.




Först ut är lite förutsägbart Anne på Grönkulla av Lucy Maud Montgomery. Jag läste hela serien när jag var i tolvårsåldern, och älskade den. Jag har väl tänkt att läsa om den någon gång, men det har liksom inte blivit av än.





Nummer två blir en tv-serie, nämligen Orphan Black. Det är en sci fi-serie som utspelar sig i Toronto och handlar om föräldralösa Sarah, som upptäcker att hon är en av ett stort antal kloner. En av de saker som gör serien så bra är att Tatiana Maslany, som spelar Sarah och de andra klonerna, är så otroligt bra att en stundtals liksom glömmer bort att karaktärerna alla spelas av samma person.




Nummer tre blir ännu en tv-serie: Whose Line Is It Anyway?, som egentligen endast på ett ganska långsökt sätt har med Kanada att göra. WLIIA är en form av gameshow som går ut på att fyra deltagare spelar improvisationsteater inför publik. Serien i sig är amerikansk (med en brittisk förlaga), men Colin Mochrie som är en av de mest populära deltagarna kommer från Kanada, och de andra deltagarna hånar honom ofta för det. Här är ett klipp från serien.

torsdag 26 november 2015

Veckans bokbloggsfråga: E-böcker

Barnboksbloggen har tagit initiativet till att börja med Veckans bokbloggsfråga, så jag hänger på.

Veckans fråga lyder: 
Vad tycker du om e-böcker? Föredrar du riktiga böcker att bläddra i eller läser du hellre böcker på din läsplatta/mobil? Och vad tycker du om att allt fler förlag skickar ut recensionsexemplar som e-böcker istället för fysiska böcker? 

Här är jag faktiskt lite kluven. Jag läser ju mycket fanfiction, och då läser jag ju alltid på min iPad. Innan den hade jag en läsplatta (en Sony prs-t1 som jag älskade) som jag också läste fanfiction på. Jag har även läst en del självpublicerade böcker som endast finns som e-böcker och det går också bra.

Jag har alltså ingenting emot e-böcker som koncept, men egentligen tycker jag nog ändå bäst om fysiska böcker. Jag tycker om känslan av att hålla i en bok, även om det på många sätt är mindre praktiskt, och så tycker jag fortfarande att det känns konstigt att betala för någonting (dvs. e-böcker) som sen ändå inte är mitt, vilket egentligen är totalt ologiskt för jag betalar ju gladeligen för Spotify och Netflix och då äger jag ju heller ingenting. Dessutom tycker jag att det är så fint att ha bokhyllor med en massa böcker i. Det känns liksom inbott och personligt då.

onsdag 25 november 2015

A-Ö Boktaggen: Dramatik

D - Dramatik. En väldigt dramatisk bok.
Kärlekstrianglar, familjedrama, livsfarliga situationer. Dramatiken i den här boken gjorde det svårt för dig att lägga ner den.

Här väljer jag en gammal favorit, Hur kär får man bli? av Katarina von Bredow. Huvudpersonen Katrin går i nian och råkar förälska sig i den nya killen i klassen, Adam, trots att hennes bästa kompis redan “paxat” honom. Samtidigt blir Katrins pappa och styvmamma Marie osams och det slutar med att Marie flyttar ut och lämnar familjen. Katrin har aldrig gillat Marie, men tycker plötsligt att det känns konstigt att hon är borta.

Första gången jag läste den här boken var jag själv i Katrins ålder, och tyckte att den var helt fantastiskt bra. Jag gillar den fortfarande, även om det numera nog är mycket nostalgin som gör det. Däremot har jag aldrig varit särskilt förtjust i vare sig titel eller omslag.

A-Ö taggens master post.

tisdag 24 november 2015

Tematrio - Anna, Karin, Elisabeth

Veckans tematrio handlar om böcker/texter vars huvudperson eller författare heter Anna, Karin eller Elisabeth. En riktigt svår men kul utmaning, tyckte jag!


Först ut blir Fair Game av Elizabeth Young. Det handlar om Harriet, som träffar en man som heter John och verkligen tycker om honom. Kruxet är bara att hon har sett honom på stan precis innan tillsammans med Nina, Harriets glamorösa gamla skolkamrat som aldrig var särskilt snäll mot henne. Det är väl inget mästerverk precis, men ändå en rätt trevlig kärleksroman.





Code Name Verity av Elizabeth Wein (Kodnamn Verity på svenska) utspelar sig under andra världskriget, och handlar om de bästa väninnorna Maddie och Queenie. Det är en sådan bok där en inte vågar berätta nästan någonting om handling för allting är spoilers, men den är otroligt bra.




På nummer tre fuskar jag lite och väljer en Anne istället för Anna, men det får gå. Prisoner of Night and Fog av Anne Blankman utspelar sig i Tyskland under tidigt 1930-tal, och handlar om Gretchen. Hon upptäcker att hennes käre farbror Adolf (Hitler, alltså) kanske inte är så snäll som han alltid verkat, och börjar med hjälp av den judiske journalisten Daniel nysta i vad som egentligen hände när hennes pappa dog. Intressant också att många av bokens “karaktärer” är personer som faktiskt fanns i Hitlers umgängeskrets innan han kom till makten.

måndag 23 november 2015

A-Ö Boktaggen: Cirkus (men mest gnäll)

Alltså, det här har varit typ världens längsta dag. Till saken hör att jag fick en allergisk reaktion igår - jag har katt fast jag egentligen är lite allergisk. Det funkar bra nästan jämt, men igår höll jag på och rensade ur en massa gamla kartonger och slängde skräp och grejer, och kom alltså i kontakt med en massa damm. Det brukar hänga med i minst ett dygn efteråt, så jag hade en skitjobbig natt eftersom jag typ inte kunde andas när jag låg ner, och sen har jag känt mig lite smått däckad hela dagen, med ett fint avslut i form av sprängande huvudvärk. Hurra.

Tyvärr är jag inte riktigt färdig än. Jag vill egentligen bara gå och lägga mig, men jag har ett par lektioner imorgon som jag inte har planerat riktigt färdigt pga. se ovan, så det måste jag göra först. 

Men det var ju inte det jag skulle prata om egentligen. Jag tänkte att jag skulle köra nästa del i A-Ö Boktaggen.

C - Cirkus. En bok som det hände mycket i.
Saker hände hela tiden i den här boken. Du hängde knappt med.

Den här tyckte jag faktiskt var ganska svår att svara på. Jag försöker ju att mest läsa böcker där det händer mycket och blir lätt uttråkad om det går för långsamt, så det var ganska svårt att hitta någon bok som liksom utmärkte sig. 

Den jag valde blev till slut Dött lopp (originaltitel: Dead Run) som är den tredje boken i Monkeewrench-serien av P. J. Tracy. Alla delar i serien skulle egentligen kunna passa in här, men jag valde just den tredje därför att den utspelar sig under en väldigt kort tidsperiod (cirka ett dygn) och på den tiden hinner det en väldig massa grejer.

söndag 22 november 2015

En smakebit på søndag - All the Rage

Veckans smakbit kommer från All the Rage av Courtney Summers, som jag började läsa igår. Den handlar om tonåriga Romy, som blir våldtagen under en fest. När hon berättar vad som hänt blir hon misstrodd, utfryst och mobbad.

Jag har bara hunnit läsa 75 sidor än så länge, men den är väldigt bra hittills. Den känns lättläst fast den behandlar ett svårt ämne.

When I get back to the change room, my locker is open and my clothes are on the floor.
My bra and underwear are gone.
[...]
The others silently watch me dress. They watch me take out my lipstick and press it into my lips. They watch me check my nails for chips. As soon as I’m gone, their excited voices drift from behind the door.
Was it you? Did you do it? You’re so cool.
I think of myself naked in that shower, think of the water running over me while someone moved around the next room and took the things that touched the most intimate parts of my body. I make my way down the hall with my arms crossed tightly over my chest.

lördag 21 november 2015

A-Ö Boktaggen: Besvikelse

Dags för nästa inlägg i A-Ö Boktaggen.

B - Besvikelse. En bok som inte levde upp till dina förväntningar.
Du såg verkligen fram emot att läsa den här boken. Anledningen spelar ingen roll. Men det slutade som en stor besvikelse.

En bok som jag blev besviken på var A Little Something Different av Sandy Hall. Den var helt enkelt inte särskilt bra, och att jag hade alldeles för höga förväntningar gjorde inte saken bättre.

Författaren har tidigare skrivit fanfiction, och jag läste en jättelång fanfic av henne som var helt fantastisk. En intressant grej som hon gjorde då var att hon lät delar av berättelsen, som handlade om ett specifikt par, berättas av andra personer än paret själva. När jag då fick veta att hon skulle ge ut en bok som berättas helt av andra personer än huvudpersonerna, blev jag så klart överlycklig. 

Tyvärr funkar det inte alls lika bra som det gjorde i hennes fanfic, och resultatet blir en ganska medioker kärlekshistoria.

Friday Reads v.47

Här kommer helgens läsning (en dag för sent men shhh).

Carry On läste jag ut igår, eller inatt snarare. Jag skulle bara läsa litegrann och sen var klockan helt plötsligt fyra och boken var slut. Kommer nog en recension så småningom, men jag kan ju säga att jag älskade den, så vet ni det. 

Nu har jag börjat läsa All the Rage av Courtney Summers, men precis som förra helgen har jag helt sjukt mycket att göra, så jag vet inte hur mycket jag kommer att hinna läsa.


(Om ni undrar över den rosa pricken på All the Rage, så är det ett klistermärke. Det är så jag markerar de böcker jag inte har läst.)

torsdag 19 november 2015

Nytt i hyllan i november

Eftersom jag har bestämt att inte köpa fler böcker på ett tag tänkte jag att jag ska visa mina nya böcker för november redan nu fast månaden inte är slut än. 

Sex böcker blev det i november. En enda natt är väl kanske den som jag är mest tveksam till, då jag inte brukar vara sådär jätteimponerad av romance (eller, i alla fall inte hetero romance), men jag har hört att den ska vara riktigt bra, så vi får väl se. 

Murphy’s Law, Death of Riley och For the Love of Mike är de tre första böckerna i serien Molly Murphy Mysteries. Jag hade aldrig hört talas om serien, men så fick jag av en slump syn på bok två och tre jättebilligt på BookDepository, och så slutade det med att jag köpte dem och den första delen också, för det är så min hjärna fungerar. Förstår ni nu varför jag har så många olästa böcker?

Hälsning från de döda är den första delen i en ny serie av Stuart MacBride, författaren till serien om Logan McRae som jag gillade. 

Splinter the Silence är den nionde delen i serien om Tony Hill och Carol Jordan.


A-Ö Boktaggen: Allvarlig

Här kommer det första inlägget i A-Ö Boktaggen.

A - Allvarlig. En bok du tog på allvar.
En bok som tog upp allvarliga ämnen. Du läste den för underhållning, men tog den på allvar.

Det blev svårt på en gång. Även böcker med mörka inslag, t.ex. deckare läser jag ju mest för underhållning och jag brukar inte fundera sådär jättemycket över dem efteråt. 

Till slut valde jag ändå The Art of Being Normal av Lisa Williamson, som jag läste i våras. Det är en riktigt bra ungdomsbok som är ganska lättläst och stundtals rolig, men också för en allvarlig och ibland svår diskussion om könsidentitet och mobbning. 

(Och så tycker jag att omslaget är så himla fint.)

A-Ö Boktaggen

Jag har sett den här taggen på flera olika bokbloggar, och jag blev lite inspirerad att göra den jag också. Vet inte hur ofta det blir, men säkert någon gång i veckan i alla fall.

Här är de "frågor" som ingår i taggen:

A - Allvarlig. En bok du tog på allvar.
En bok som tog upp allvarliga ämnen. Du läste den för underhållning, men tog den på allvar.

B - Besvikelse. En bok som inte levde upp till dina förväntningar.
Du såg verkligen fram emot att läsa den här boken. Anledningen spelar ingen roll. Men det slutade som en stor besvikelse.

C - Cirkus. En bok som det hände mycket i.
Saker hände hela tiden i den här boken. Du hängde knappt med.

D - Dramatik. En väldigt dramatisk bok.
Kärlekstrianglar, familjedrama, livsfarliga situationer. Dramatiken i den här boken gjorde det svårt för dig att lägga ner den.

E - Eftertänksamhet. En bok som fick dig att tänka.
Vare sig boken var en deckare eller bara fick dig att tänka mer på något speciellt i allmänhet. Den här boken gav din hjärna en work-out.
F - Fattig. En bok med en fattig huvudkaraktär.
Den här stackars huvudkaraktären har det inte lätt i livet. Kanske det blir bättre senare?

G - Gråt. En bok som lämnade dig i tårar.
Tårarna slutade inte strömma när du läst den här boken.

H - Humor. Den roligaste boken du någonsin läst.
Här strömmade tårarna av en helt annan anledning. Du kunde inte sluta skratta när du läste den här boken.

I - Ilska. En karaktär som gjorde dig frustrerad.
Ibland förstår man inte hur karaktärerna tänker. Just den här karaktären gjorde dig extra frustrerad.

J - Jul. En bok som bör läsas när det snöar.
Marken där ute är täckt av snö och du vill inget hellre än att krypa upp i soffan där inne och läsa om boken.

K - Klocka. En bok om tidsresor.
Det kan vara framåt eller bakåt i tiden. Vad föredrar du?

L - List. En ovanligt smart bokkaraktär.
Den här karaktären bara måste vara släkt med Einstein. Hur annars kan hen vara så smart?

M - Mörk. En bok med mörka toner.
Det är inte Fifty Shades of Grey vi snackar om här. Nej, den här boken hade inte kunnat bli mörkare ens om du läste den på natten. Skräck, sorg, ilska. Den här boken levererar. 

N - Nostalgi. En bok du läste som barn.
Den här barndomsboken får dig att le och önska att du var liten igen.

O - Okej. En bok som inte var dålig, men inte särskilt bra heller.
Den här boken fick dig att säga “meh” och rycka på axlarna. Den var liksom bara okej.

P - Papegoja. En bok du känner härmade en annan.
Du känner att författaren var starkt inspirerad av en annan mer känd bok när du läste den här boken.

Q - Quagga. En bok som dog ut snabbt.
Quaggan dog ut under senare delen av 1800-talet. Vilken bok känner du var hypad under en kort period, men sedan glömdes bort.

R - Rekommendation. Den bok du senast blev rekommenderad.
Hade ingen sagt åt dig att läsa den här boken hade du förmodligen knappt tittat på den. 

S - Spoiler. En bok du blev spoilad om slutet på.
Argh, det är så frustrerande! Vilken bok blev du mest spoilad på?

T - Trend. En boktrend du vill upplysa.
Böcker, speciellt ungdomsböcker, har gått igenom en massa trender. Ett år är det vampyrer, det andra är det sjöjungfrur. Vilken trend föredrog du?

U - Ungdom. En ungdomsbok du avgudar.
Hinduismen har tusentals gudar. Det finns tusentals ungdomsböcker i världen. Vilken ungdomsbok avgudar du mest?

V - Verklighet. En bok utan övernaturliga inslag.
Här finns inget av varken övernaturliga varelser, gömda kungadömen eller magi. Vilken är den bästa och mest verklighetstrogna bok du har läst. 

W - Whisky. Vad är din smak när det kommer till böcker?
Vissa gillar whisky, andra föredrar jordgubbssaft när de sitter framför en varm brasa i sin stora herrgård (om man nu har en sådan, jag har klarat mig lika bra utan). Vilken genre av böcker är din smak?

X - Xylofon. En barnslig bok.
Xylofonen känns lite barnslig för många. Vilken bok känner du var för barnslig för dig?

Y - Ynkrygg. En feg karaktär.
Det finns många fega karaktärer i bokvärlden, men den här toppar listan. Vem är den största ynkryggen du har stött på i en bok?

Z - Zebra. En karaktär du inte visste var god eller ond.
Är hen verkligen så ond eller god som hen utger sig för att vara? En karaktär du var osäker på vilken sida hen tillhörde. Alternativt en karaktär som visade sig inte vara på den sida du först trodde.

Å - Ålder. En bok som utspelar sig för minst hundra år sedan.
Titanic, jorden är platt, vikingaskepp, upptäckten av elden eller ännu längre tillbaka i tiden. Vilken är den bästa bok du har läst som utspelar sig för minst hundra år sedan? Notera att tidsresor från vår tid bakåt inte räknas.

Ä - Ärvd. En bok du läste efter att dina föräldrar läst den.
En av dina föräldrar rekommenderade den här boken till dig efter att de själva läst den. Vad tyckte du själv om den?

Ö - Överskattad. En bok du inte tycker förtjänar hypen.
Jag tror att vi alla har varit där. Den här boken fick dig att undra varför alla andra tycker om den så himla mycket.

tisdag 17 november 2015

Top Ten Tuesday: Citat

Veckans Top Ten Tuesday handlar om favoritcitat ur böcker. Enligt instruktionen ska det vara från böcker en läst under det senaste året, men jag blev tvungen att fuska lite och ta ur böcker jag läst rent allmänt. Jag älskar citat, men är samtidigt fruktansvärt dålig på att markera dem, så det fick bli så. Dessutom blev det nio stycken istället för tio, men det kändes liksom bättre.

De tre sista är egentligen inte ens citat, utan snarare utdrag, men speciellt Know Not Why är en av mina favoritböcker, så jag tänker fortsätta tjata om den ett tag till. 

~~~~

“A lot of people don’t believe in curses. A lot of people don’t believe in yellow-spotted lizards either, but if one bites you, it doesn’t make a difference whether you believe in it or not.”
Holes, Louis Sachar

~~~~

“Monsters are easy, Miss Rook. They’re monsters. But a monster in a suit? That’s basically just a wicked man, and a wicked man is a more dangerous thing by far.”
Jackaby, William Ritter

~~~~

“Fear can keep you alive. The trick is not to let it overwhelm you. Not to let it rule you. If you’re afraid, that’s the universe’s way of telling you something. Go away. Don’t run; don’t panic. Just pick up and walk out, calm as you please. Panic makes you stupid.”
I Hunt Killers, Barry Lyga

~~~~

“I take a sip of my beer, and it’s- I mean, it’s just astonishingly disgusting. I don’t think I was expecting it to taste like ice cream, but holy fucking hell. People lie and get fake IDs and sneak into bars, and for this? I honestly think I’d rather make out with Bieber. The dog. Or Justin.”

~~~~

“There are other people on the Internet. It’s awesome. You get all the benefits of ‘other people’ without the body odor and the eye contact.”
Fangirl, Rainbow Rowell

~~~~

“It’s hard to be different,” Scarborough said. “And perhaps the best answer is not to tolerate differences, not even to accept them. But to celebrate them. Maybe then those who are different would feel more loved, and less, well, tolerated.”
Openly Straight, Bill Konigsberg

~~~~

“The hole in my heart, I can’t even begin to describe. It’s hard when you open your heart and let someone in and then suddenly they’re not in it anymore.”
Openly Straight, Bill Konigsberg

~~~~

Hal frowned. “Are you sure this is a good idea?”

“Uh, live in a tropical paradise for a week and sip fruity drinks with umbrellas in them by the pool? Yeah, Hal,” I said, cranking up the sarcasm far past eleven, “that’s a fate worse than death. I don’t know what I was thinking.”

“No,” he said, stretching the word out longer than was healthy for it, “I was thinking more like going on a honeymoon without a wife.”

I dropped a sock and looked up at him, stung. “Don’t rub it in, man.”
The Other Guy, Cary Attwell

~~~~

“I surreptitiously attempt to practice his I’m Here And I’m Listening And I’m The Best Damn Boyfriend Ever expression on my own face. He does it so well. But it must be possible, right? It’s not like he’s that crazy-talented.

He’s about to start talking, but then he stops and stares at me.

“What?” I say, trying not to let my face muscles shift too much. This is damn tricky.

“You look like you’re about to start playing the world’s saddest song on its tiniest violin,” Arthur informs me. “And then hug a kitten, and paint a rainbow, and watch Titanic whilst weeping profusely.”
Know Not Why, Hannah Johnson

~~~~

“This is going to be hideously trite,” he says. “Prepare yourself.”

“Prepared.”

“It’s Christmas. You love them. They love you. More than anything else, that’s what matters. Things will happen the way they happen, and you’ll sort out the way you feel about them, and it will be all right. And you’ll keep loving them, and they’ll keep loving you, and… God bless us, everyone.”

I consider this. “Kind of a weak ending.”

“I can’t help suspecting it would have resonated more if I were a sickly child in Victorian Britain,” he agrees wistfully.
Know Not Why, Hannah Johnson

måndag 16 november 2015

Tematrio - Verklighetsflykt

Veckans tematrio handlar om böcker som lättar upp i tillvaron och hjälper en att fly verkligheten ett tag. Det var inget som jag planerade, men när jag skulle välja passande böcker så råkade alla tre bli sådana som riktar sig till yngre läsare. Men de är ju hur bra som helst och fungerar alldeles ypperligt att läsa i vuxen ålder också!


Holes av Louis Sachar (Ett hål om dagen i svensk översättning)
Här får vi följa Stanley som, oskyldigt anklagad för att ha stulit ett par skor, skickas till Camp Green Lake: ett arbetsläger för ungdomsbrottslingar. Vi får även läsa om Stanleys farfarsfar som blev rånad (men inte kysst) av den beryktade Kissin’ Kate Barlow, Stanleys farfarsfarfar som kanske eller kanske inte drog en förbannelse över familjen genom att stjäla en gris, romansen mellan lärarinnan Miss Katherine och lökförsäljaren Sam, och en hel del annat.
Jag är lite insnöad på Holes just nu, då jag nyligen läst den med mina elever i årskurs 9. Filmen är för övrigt också riktigt bra. 


Resan till River Sea av Eva Ibbotson
Året är 1910, och föräldralösa Maia får veta att hon har avlägsna släktingar i Brasilien som är villiga att ta hand om henne. Det blir ett fantastiskt äventyr: först den långa resan med båt över Atlanten tillsammans med guvernanten Miss Minton, och sedan det nya livet mitt ute i Amazonas med den hemska familjen Carter, barnskådespelaren Clovis och en mystisk pojke som verkar bo ute i djungeln... 
Eva Ibbotson har skrivit många bra böcker, men denna är nog min favorit. 


Cancersjuke Lucien upptäcker att han är en “stravagante” - en person som med hjälp av en talisman kan resa mellan olika världar. Han hamnar i den parallella världen Talia som är nästan som vår värld, fast inte riktigt, och får uppleva ett stort äventyr i staden Belleza, Talias mostsvarighet till 1500-talets Venedig. 
Det finns fler böcker i Stravaganza-serien. Jag har dock inte läst dem då jag har hört att de inte är lika bra, men det går bra att bara läsa den första eftersom de är fristående.


(Skrattade så åt den här bilden så jag var bara tvungen att låna den också.)

söndag 15 november 2015

En smakebit på søndag - Carry On


Min smakbit kommer den här veckan från Carry On av Rainbow Rowell. Den kommer från det allra första kapitlet, för jag började läsa boken innan jag klev upp i morse och sen har jag varit duktig och städat hela förmiddagen, så jag har inte kommit längre än så.

“I don’t know,” Penelope said when I asked her how magic feels for her. “I suppose it feels like a well inside me. So deep that I can’t see or even imagine the bottom. But instead of sending down buckets, I just think about drawing it up. And then it’s there for me - as much as I need, as long as I stay focused."

Jag längtat efter den här boken sen jag fick veta att den skulle komma (för typ ett år sedan) så nu när den är här ser jag verkligen fram emot att få sätta mig ner och verkligen ge mig in i den. 

I kväll. När jag har gjort allt annat som jag måste göra idag. 

Suck.