torsdag 31 december 2015

31 december - Litterära nyårslöften

Dag 31 i Bokhoras julutmaning:
Litterära nyårslöften?

Så var vi slutligen här: sista dagen år 2015. På det hela taget tycker jag att det har varit ett bra år. Jag har naturligtvis förhoppningar om att 2016 ska bli ännu bättre, men inte för att 2015 har varit dåligt utan bara sådär i allmänhet.

Detta är även julutmaningens sista dag. Jag gillar utmaningar (håller ju även på med A-Ö taggen som dock har fått avvakta lite under december), men såhär med facit i hand är nog utmaningar där en förväntas göra något varje dag inte riktigt min grej. Jag vet förresten egentligen inte varför jag trodde att det skulle vara det, med tanke på att jag har svårt för saker som känns som ett tvång. Att känna att jag måste göra någonting förtar liksom det roliga för mig, plus att jag inte kommit mig för att skriva nästan någonting annat på bloggen under december eftersom bloggtiden mest gått åt till utmaningen. Så det har varit roligt på ett sätt, men det blir nog ingen mer sådan här varje-dag-utmaning för mig.

Men strunt i det nu; dags att svara på den sista frågan. Jag brukar oftast inte ha några nyårslöften, men ett bokrelaterat nyårslöfte som kanske till och med kan tänkas bli uppfyllt, är att under 2016 inte köpa fler böcker än jag läser. 

Mina olästa böcker är inte alls så många som en del andras (171 böcker just för tillfället), men under ett par år nu har jag köpt kanske tre gånger så många böcker som jag har läst. Det håller liksom inte i längden, så jag måste försöka dra ner lite, och då känns rimligt att tillåta mig själv att köpa en ny bok för varje bok som jag läser så att de olästa böckerna åtminstone inte blir fler.

Nu önskar jag er alla ett riktigt gott nytt år, så ses vi 2016!

onsdag 30 december 2015

30 december - Ser fram emot 2016

Dag 30 i Bokhoras julutmaning:
Ser fram emot 2016.

Det finns mängder av böcker som jag ser fram emot att läsa under 2016, men en av dem är definitivt Heart of Betrayal av Mary E. Pearson, den andra delen i The Remnant Chronicles. Som jag har nämnt läste jag den första delen, The Kiss of Deception förra veckan, och så fort jag får hem fortsättningen ska jag läsa den för jag bara måste få veta hur det ska gå.

tisdag 29 december 2015

29 december - Såg fram emot att läsa 2015

Dag 29 i Bokhoras julutmaning:
Såg fram emot att läsa 2015.

I maj 2014 läste jag Prisoner of Night and Fog av Anne Blankman, vilket var en av de bästa böckerna jag läste det året. Uppföljaren, Conspiracy of Blood and Smoke kom i april 2015, och jag köpte den direkt när den kom ut. Med tanke på hur mycket jag såg fram emot den är det ju egentligen fruktansvärt dumt att jag inte har kommit mig för att läsa den än.


måndag 28 december 2015

28 december - Bäst 2015

Dag 28 i Bokhoras julutmaning:
Bäst 2015.

Som jag nämnde igår har jag läst många riktigt bra böcker i år, och därför är det jättesvårt att välja bara en som är bäst. Istället tänker jag lista de fem bästa böckerna jag läst i år. Jag har försökt välja böcker ur olika genrer, även om de överlappar en del. 

I Hunt Killers av Barry Lyga är den första delen i en riktigt bra YA-trilogi. Andra och tredje delen heter Game och Blood of My Blood, och jag rekommenderar verkligen serien för alla som gillar deckare (även för de som oftast läser deckare för vuxna) eller lite mörkare YA. 

Simon vs the Homo Sapiens Agenda av Becky Albertalli har jag tjatat om en massa gånger här på bloggen, men den är ju bara så bra så jag tjatar lite till.

Ett bindande löfte av Erin Kelly har jag också pratat om förut men den förtjänar verkligen att pratas om så jag nämner den igen. 

Carry On av Rainbow Rowell har jag sett fram emot att läsa sedan jag först hörde talas om den för något år sedan, och jag blev verkligen inte besviken. Jag har den till och med i två exemplar, för jag köpte den häftade först men sedan ångrade jag mig efter att jag hade läst den, så nu har jag köpt den inbundna också.

The Kiss of Deception av Mary E. Pearson köpte jag i typ januari och var jättespänd på att läsa, men sedan har den dumt nog stått i bokhyllan oläst ända fram till förra veckan. Fattar egentligen inte varför, jag visste ju att den skulle vara bra. Nu väntar jag spänt på att få hem den andra delen i serien, Heart of Betrayal.

söndag 27 december 2015

27 december - Sämst 2015

Dag 27 i Bokhoras julutmaning:
Sämst 2015.

Jag har tyvärr inte läst så många böcker under 2015 som jag hade velat, men det positiva är att i princip alla böcker jag läst i år har varit riktigt bra.

Därför blir min sämsta bok i år en som jag ändå tyckte var ganska okej, nämligen Never Saw It Coming av Linwood Barclay. Det är en deckare som handlar om en kvinna som låtsas vara synsk och specialiserar sig på att få “syner” om försvunna personer i syfte att lura av deras familjer pengar. När hon kontaktar en man angående hans försvunna fru blir dock inget som hon tänkt. 

Jag tyckte som sagt att boken var okej men inte mer. Barclay är nog en bra författare så jag ska ge mig i kast med hans andra böcker så småningom, men just denna hade en handling som var lite sisådär, och så hade jag inte mycket till övers för huvudpersonen.

lördag 26 december 2015

26 december - Länder som jag inte har läst några författare ifrån

Dag 26 i Bokhoras julutmaning:
Länder som jag inte har läst några författare ifrån.

Det finns garanterat mängder av länder varifrån jag inte har läst någon författare, men jag får väl begränsa mig till ett.

Som jag nämnde igår har jag tänkt att läsa Yeonmi Parks För att kunna leva nu i mellandagarna, vilket blir min första bok av en nordkoreansk författare.

fredag 25 december 2015

25 december - Julläsning

Godmorgon och hoppas ni hade en bra dag igår, oavsett om ni firar eller inte. 

Fråga 25 i Bokhoras julutmaning lyder kort och gott:
Julläsning

Igår läste jag inte särskilt mycket. På förmiddagen bakade jag, och sedan på eftermiddagen och kvällen var vi hos mormor och morfar och åt tills vi storknade. I förrgår kväll läste jag dock ut The Kiss of Deception av Mary E. Pearson som var jättebra, och sedan har jag börjat läsa De dödas ljus av Stuart MacBride, vilket är en omläsning för mig, men det är säkert sex år sedan sist så jag minns inte så mycket av den.

Jag ska väl även kolla in mellandagsrean antingen idag eller imorgon, och då tänkte jag köpa För att kunna leva av Yeonmi Park, så jag kanske hinner läsa den också innan julen är slut.


torsdag 24 december 2015

24 december - Julafton i en bok

Hej och god jul på er!

Fråga nummer 24 i Bokhoras julutmaning lyder, inte helt oväntat:
Julafton i en bok.

Som jag nämnt tidigare i utmaningen har jag inte läst sådär jättemånga böcker med jultema, men jag lyckades faktiskt komma på en till, nämligen Som jag vill vara av Katarina von Bredow. 

Vid ett tillfälle firar den gravida femtonåringen Jessica jul ensam eftersom hennes mamma jobbar. Hon dricker alkoholfri glögg och funderar över det faktum att hon är i vecka 18 och att just julafton råkar vara den sista dagen för fri abort.

onsdag 23 december 2015

23 december - Juldryck till dagens läsning

Dag 23 i Bokhoras julutmaning:
Juldryck till dagens läsning:

Nu när jag bor i självaste Sollefteå har jag äntligen provat på Zeunerts julmust. Och ja, den är godast. 

Jag druckit stora mängder hittills under december, men i fredags reste jag till Tierp för att fira jul med släkten, och så här långt söderut verkar den tyvärr bli svår att hitta. Jag ska se om den finns på City Gross i Gävle, men annars får jag nog ge upp.

(Påpekar för säkerhetsskull att bilden inte är min.)

söndag 20 december 2015

Making a Murderer

Jag och mamma har precis marathontittat på Netflix nya dokumentärserie Making a Murderer som släpptes i fredags.

Det handlar om Steven Avery från Wisconsin, som 1985 blev oskyldigt dömd för sexuellt ofredande och mordförsök. Han tillbringade 18 år i fängelse, innan ett DNA-test slutligen friade honom år 2003. Två år senare blev han dock återigen arresterad, denna gång misstänkt för mord på en ung kvinna. Dokumentären skildrar tiden före 1985, hans liv efter frigivningen, samt alla turer kring den andra rättegången. 

Jag tycker att serien är något lång - tio 60-minutersavsnitt - men den är verkligen sevärd och jag tycker att alla som kan bör se den. Den skildrar skickligt vilket klassamhälle vi fortfarande lever i och hur orättvist rättssystemet kan vara, och jag kan helt ärligt inte minnas att jag sett någon serie som gjort mig så fruktansvärt jävla förbannad förut.

20 december - Ett citat ur en bok

Dag 20 i Bokhoras julutmaning:
Ett citat ur en bok.

Det passar ju bra att den här frågan föll just på en söndag eftersom En smakebit på søndag har jullov. Dessutom har jag nyligen lagt upp ett inlägg med citat jag gillar, så jag känner inte att jag behöver göra just det igen. 

Just nu läser jag The Kiss av Deception, den första delen i Mary E. Pearsons fantasyserie The Remnant Chronicles.

Boken handlar om den sjuttonåriga prinsessan Lia som ska bli bortgift till en prins hon aldrig träffat, men istället rymmer hemifrån och slår sig ner i en liten avlägsen by. Hon får arbete på ett värdshus och bekantar sig med två unga män som anländer till byn. Vad Lia inte vet är att den ene är prinsen hon skulle ha gift sig med, medan den andre är en lönnmördare som fått uppdraget att döda henne. Läsaren vet detta, men inte vem som är vem. 

He released his grip, bid me a hasty good night, then abruptly turned and disappeared back down the path. 
He was unsettled. I had knocked him off kilter. More than seeing this, I had felt it, his disquiet palpable on my skin, tickling at my neck. How? What had I done? I didn’t know, but I stared into the black hollows of the path where he disappeared until the wind rattled the branches above me, reminding me is was late, I was alone, and the woods were very dark.

lördag 19 december 2015

19 december - Nattduksbordsvärmare

Dag 19 i Bokhoras julutmaning:
Nattduksbordsvärmare.

Som jag nämnde häromdagen tenderar jag att ge upp böcker som jag känner att jag har svårt att ta mig igenom, men jag har faktiskt ett par stycken halvlästa böcker.

En av dem är 1984 av George Orwell, och det beror nog till stor del på att jag mest har tid att läsa på kvällen innan jag ska sova, när jag ju oftast är ganska trött. När jag försökte läsa 1984 upptäckte jag att jag bara somnade hela tiden, kanske för att den är lite mer tungläst än de flesta böcker jag brukar läsa på kvällen. Jag får nog ta tag i den någon gång när jag är mer vaken.

fredag 18 december 2015

18 december - Oväntad i bokhyllan

Dag 18 i Bokhoras julutmaning:
Oväntad i bokhyllan.

En lite udda bok i min bokhylla är The Eerie Silence av Paul Davies. 

För ett par år sedan gick jag en sommarkurs som handlade om sökandet efter utomjordisk intelligens, och då ingick denna bok i kurslitteraturen. Det var faktiskt en av de roligaste och mest intressanta kurserna jag någonsin gått, och boken är också riktigt bra.

I boken beskrivs hur sökandet efter utomjordisk intelligens går till, olika teorier diskuteras, läsaren får en ganska grundlig presentation av organisationen SETI, och det diskuteras även vad det skulle kunna betyda för oss på jorden om det visar sig att det finns fler intelligenta civilisationer i universum, och även vad det skulle kunna innebära om det inte finns det. Något som jag gillar är att boken inte “väljer sida” vilket innebär att en lätt kan ta till sig boken oavsett vad en själv tror, utan att behöva känna sig idiotförklarad.

Den är också relativt lättläst, förutsatt att en behärskar engelska på en något högre nivå. Den innehåller en del biologi och fysik, men allting förklaras på ett sätt som är förhållandevis lätt att hänga med i, även för en som jag, som inte har mer än högstadiekunskaper i ämnena att stå på.

torsdag 17 december 2015

17 december - E-bok

Dag 17 i Bokhoras julutmaning
E-bok

Jag känner att jag tjatat färdigt (åtminstone för tillfället) om Know Not Why, och väljer istället en annan självpublicerad bok: The Other Guy av Cary Attwell. Det handlar om Emory, som under sitt bröllop blir lämnad vid altaret då hans blivande fru istället rymmer med sin före detta pojkvän. Eftersom bröllopsresan till Thailand redan är betald och klar bestämmer sig Emory för att åka ensam.

Det är en ganska kort bok, drygt 200 sidor bara, men den är riktigt bra.

onsdag 16 december 2015

16 december - En coffeetable-bok

Dag 16 i Bokhoras julutmaning:
En coffeetable-bok

Jag har nog egentligen bara en bok som skulle kunna räknas som coffetable-bok, och det är Bokhyllor av Alex Johnson. Den köpte jag på bokrean för ett par år sedan, och jag tycker att den är ganska rolig att bläddra i. 

Jag skulle definitivt vilja ha fler coffeetable-böcker. Tjusiga böcker kan en ju aldrig ha för många av, menar jag.

tisdag 15 december 2015

Julutmaning - 12-15 december

Jag har fallit lite efter med julutmaningen, vilket beror på att jag har ägnat hela helgen åt betygsättning (på 109 elever, vilket egentligen inte är så fasligt många, men det tar ändå sin lilla tid), men det blev jag färdig med igår. Tänker därför att jag nu ska liksom ta igen det som jag missat. 


12 december
Bok på en öde ö.
Här väljer jag It av Stephen King. Jag har visserligen inte läst den än, fast jag har den på både svenska och engelska, men jag tänker att jag åtminstone kommer att ha något att göra ett tag. Den är ju helt sjukt lång!





13 december
Påbörjad många gånger, man aldrig utläst.
Jag kan faktiskt inte komma på någon bok som jag har försökt läsa många gånger. Jag tror att jag för det mesta antingen läser ut en bok direkt, möjligen med något uppehåll, eller så ger jag upp. Därför blir det ytterligare en Stephen King, nämligen Under Kupolen. Den började jag läsa för snart två år sedan, och har fortfarande inte läst ut. Jag tyckte inte att handlingen var så värst intressant och så hade jag svårt att hålla isär alla karaktärer. Men det känns så himla surt att ge upp en bok när jag läst hela 400 sidor, så bokmärket får sitta kvar ett tag till.



14 december
Julklappstips 3.
Mitt tredje julklappstips blir den illustrerade nyutgåvan av Harry Potter och de vises sten, mest för att jag själv skulle vilja få den i julklapp.





15 december
Bokpoddstips.
Jag följer faktiskt inga bokpoddar, därför tipsar jag om en annan podd istället. Stuff You Should Know är en jättebra amerikansk podd som (vilket titeln antyder) handlar om saker som kan vara bra eller roliga att veta. Josh och Chuck presenterar olika ämnen i varje avsnitt och ger en ganska grundlig presentation av ämnet, men på ett sätt som är mycket lätt att ta till sig. Mumifiering, diplomatisk immunitet, Jack the Ripper, Barbiedockor, ost, spioner, naturligt urval, och mordet på John F. Kennedy är bara några exempel på ämnen som behandlats.



fredag 11 december 2015

11 december - Bokbloggstips

Dag 11 i Bokhoras julutmaning:
Bokbloggstips

Det finns jättemånga bra svenska bokbloggar, men jag tänkte istället tipsa om en bokbloggare från Wales. Sarah Churchill heter hon, och finns på YouTube

Jag gillar henne dels därför att hennes bokintressen är relativt lika mina, så jag får många tips om böcker från henne, men jag tycker också att hon känns som en sympatisk människa och hon är helt enkelt trevlig att lyssna på. 

Och så är hon ju bara för jäkla söt!



torsdag 10 december 2015

10 december - Läsning med jultema

Dag 10 i Bokhoras julutmaning:
Läsning med julstämning

Nu blev det sådär svårt igen. Helt ärligt så läser jag mest fanfiction om jag vill läsa något med jultema, och har inte särskilt många böcker som passar in. 

Dock står det ju egentligen ingenting i frågan om att det ska vara en bok, bara “läsning”, så jag tolkar fritt och visar istället en grej som jag tycker är störtlöjlig.

Jag skaffade för inte så länge sedan en korttidsprenumeration (typ en sådan där tio nummer för blaha-grej) på Expressens inredningstidning Leva & Bo, och jag tycker att den är ganska bra, speciellt med tanke på det låga priset. Och visst fattar jag att alla sådana där tidningar ger ut julnummer, men var det verkligen nödvändigt att ha tre nummer på raken med jultema? De ser ju dessutom typ exakt likadana ut! Om det numret som kommer på fredag också har jultema flippar jag nog ur totalt.


onsdag 9 december 2015

Hälsning från de döda av Stuart MacBride


Titel: Hälsning från de döda (Birthdays for the Dead)
Serie: Ash Henderson #1
Författare: Stuart MacBride
Språk: Svenska
Förlag: HarperCollins Nordic
Sidor: 415

Det här var inte min första bok av Stuart MacBride. Jag har tidigare läst några böcker ur Logan McRae-serien och tyckte att de var bra, så jag var mycket nyfiken på hans nya serie. Det blev en något ojämn upplevelse.

Serien handlar om Ash Henderson, en vanärad kriminalpolis som tillsammans med sina kollegor försöker fånga seriemördaren Födelsedagsfiraren. Mördaren kidnappar och dödar unga flickor några dagar före deras trettonde födelsedag, och skickar sedan födelsedagskort till föräldrarna med fotografier som visar hur offret långsamt torteras till döds. 

Ash är den enda som vet om att hans egen dotter Rebecca, som officiellt rymde hemifrån för fem år sedan, i själva verket föll offer för Födelsedagsfiraren. Ash har hållit sanningen för sig själv så att han ska få fortsätta utreda morden, och så småningom får chansen att ge mördaren vad han förtjänar.

Alltså, jag har väldigt komplicerade känslor gentemot den här boken. Å ena sidan tyckte jag att den var bra och i det närmaste sträckläste den. Jag gillade huvudstoryn med Födelsedagsfiraren, och satt genom hela boken och misstänkte olika personer och försökte lista ut vem det kunde tänkas vara. Som alla MacBrides böcker som jag har läst är själva morddelen i råaste laget, men det funkar liksom bra ändå. Jag gillade faktiskt Ash trots att han är korrupt, stundtals våldsam och helt enkelt något av en skitstövel. Speciellt tyckte jag om doktor Alice McDonald, Ashs neurotiska kollega som fått uppdraget att ta fram en gärningsmannaprofil på Födelsedagsfiraren. 

Tyvärr är det så mycket grejer runt omkring som ibland liksom stör ut det som är bra. Det finns för det första alldeles för många sidospår i handlingen. Ash är skyldig några kriminella typer en massa pengar, han bråkar med sin exfru och även med exfruns stalker till expojkvän, hans yngsta dotter uppför sig illa, det är något med nån sorts skandal i det förflutna som gjorde att Ash blev nedgraderad från kriminalinspektör till kriminalassistent, och så vidare i det oändliga, och jag är bara så fruktansvärt ointresserad av allt det där. Det hade varit betydligt bättre om fokus hade legat helt (eller åtminstone mer) på huvudstoryn. 

Det är också något som jag inte kan sätta fingret på, som gör att boken känns väldigt rörig även utöver alla sidospår. Stundtals tappar jag bort mig i handlingen och glömmer bort vilka vissa av karaktärerna är, och det händer inte ofta kan jag säga. Sist var väl när jag läste Under Kupolen och tvingades gå tillbaka till karaktärslistan stup i kvarten och kolla upp vilka folk var. 

Dessutom var slutet konstigt. Jag ska naturligtvis inte tala om hur det slutar, men det har gått drygt ett dygn sedan jag läste ut boken nu, och ju mer jag tänker på det desto mindre gillade jag slutet.

Nu blev det väldigt mycket negativt här, men jag vill påpeka att jag trots allt gillade boken, och jag är definitivt tillräckligt intresserad av hur det ska gå för Ash och Alice att jag kommer att fortsätta med serien. För den som inte läst Stuart MacBride tidigare föreslår jag dock att en börjar med Logan McRae-serien, för hittills tycker jag att den är bättre.

9 december - Julklappstips


Dag 9 i Bokhoras julutmaning:
Julklappstips 2

Den här gången tänker jag faktiskt tipsa om en bok, nämligen Bonnier Carlsens fantastiskt fina nyutgåva av Agnes Cecilia - en sällsam historia. Oavsett om Agnes Cecilia är en gammal favorit eller en helt ny bekantskap förtjänar alla att ha en sådan tjusig bok i sin bokhylla.

tisdag 8 december 2015

Top Ten Tuesday: Författare som är nya för mig


Det var ett tag sen jag gjorde Top Ten Tuesday eftersom jag har tyckt att ämnena var lite (eller mycket) tråkiga de senaste veckorna, men den här veckan handlar det om författare som jag läst för första gången under 2015, och sånt är ju alltid roligt. 

Jag vill inte påstå att alla författarna jag listar har blivit favoriter (de flesta har jag dessutom bara läst en bok av än så länge), men jag är definitivt intresserad av att läsa mer av dem. 

Gareth P. Jones
Jag läste Tvillingarna Thornthwaites testamente förra veckan och ska definitivt ta en närmare titt på hans andra böcker. 

Lisa Williamson
På några av dessa blir det en upprepning från debutlistan. The Art of Being Normal är dock så bra att den förtjänar att nämnas igen.

Will Walton
Anything Could Happen nämnde jag också i debutlistan, men den var så himla fin och bra så jag hoppas verkligen att författaren skriver fler böcker.

Becky Albertalli
Simon vs the Homo Sapiens Agenda in my heart, alltså.

Marissa Meyer
Jag läste Cinder tidigare i år och tyckte att den var jättebra, men sedan har jag liksom inte kommit mig för att läsa resten av serien. Skärpning!

Linwood Barclay
Never Saw It Coming var den första boken jag läste 2015, och helt ärligt var jag inget jättefan av den. Jag tyckte att den var okej, men inte mer. Efter det har jag dock undersökt en del av Barclays andra böcker och de verkar bättre, så de står på önskelistan.

Barry Lyga
Jag sträckläste Jasper Dent-serien och herrejävlar vad bra den var. 

Christoffer Holst
Tyvärr var Mitt hjärta går på en debutbok som verkligen kändes som en debut. Den var bra, men kändes på något sätt lite oslipad och uppfyllde inte riktigt sin potential. Jag ser ändå fram emot fler böcker av Christoffer Holst.

Erin Kelly
Alltså. Ett bindande löfte. Lätt en av årets bästa. Lätt.

Courtney Summers
All the Rage var precis så bra och tung och hemsk som jag hade väntat mig. Tyvärr verkar inte Courtney Summers andra böcker fullt lika intressanta, men jag ska väl ge de dem en chans ändå. 

8 december - Läsvärt

Dag 8 i Bokhoras julutmaning:
Läsvärt.

Det var alldeles för länge sedan jag lade upp något annat än utmaningar här, så jag sitter faktiskt och filar på en recension av en riktigt bra serie. 

Än så länge får ni dock hålla till godo med en annan läsvärd bok. Jag har valt Magistern av Frank McCourt, som jag var tvungen att läsa under min andra termin på högskolan. Jag säger “var tvungen” därför att jag var väldigt skeptisk till en början, men sedan gillade jag den faktiskt. Jag tror att många kan tycka att den är bra, speciellt om en gillar memoarer, men den var extra värdefull för mig som lärarstudent. 

Tyvärr är den rent hopplös att få tag i på svenska (det var den redan 2010 när jag läste den, och jag minns att vi var rasande på våra lärare för att de krävde att vi skulle läsa en bok som inte gick att köpa), men på engelska finns den under titeln Teacher Man. Den brukar även finnas på bibblan. Själv hade jag turen att hitta ett begagnat exemplar i fint skick på Myrorna i somras, så jag ska nog ta och läsa om den.

måndag 7 december 2015

7 december - Bokkompisar

Som vanligt tar jag mig friheten att fuska lite och ignorerar fråga nummer sex i Bokhoras julutmaning. Dessutom har jag haft mina kompisar på besök över helgen och därför har det inte blivit mycket bloggande.

Apropå kompisar: här är fråga nummer sju i utmaningen:
Mina bästa bokkompisar (påhittade eller på riktigt).

De flesta av mina kompisar är liksom jag läsare, så att “umgås” kan för oss med fördel innebära att vi träffas och läser tillsammans. Vi behöver aldrig känna oss otrevliga om vi tar med oss en bok vid besök hos varandra.

Så här inledde vi nyårsdagen 2015:


lördag 5 december 2015

5 december - Otänkbar att läsa på vintern

Dag 5 i Bokhoras julutmaning:
Otänkbar att läsa på vintern.

Jag tror inte att jag har riktigt samma uppfattning om vilka böcker som passar vid vilka årstider som de flesta andra. Till exempel brukar det vara ett himla tjat om att läsa läskiga böcker vid Halloween och visst fattar jag poängen med det, men personligen läser jag gärna deckare och dylikt på sommaren. Det känns liksom bra på något vis att läsa ruskiga böcker när det är vackert väder.

Däremot kan jag hålla med om att det kan kännas konstigt att läsa varma, glada och supersomriga böcker på vintern, till exempel My Life Next Door, som jag har nämnt förut.

fredag 4 december 2015

4 december - Mat från en bok

Dag 4 i Bokhoras julutmaning:
(Jul)mat från en bok.


Jag kan inte låta bli att ha med Harry Potter åtminstone någon gång i utmaningen.

Jag har alltid tyckt att måltiderna på Hogwarts lät helt fantastiska, och julmaten är inget undantag.

torsdag 3 december 2015

3 december - julklappstips

Dag 3 i Bokhoras julutmaning:
Julklappstips 1.

(Jag inser att meningen är att tipsa om böcker, men det struntar jag i.)

Vi har mestadels lagt ner det där med julklappar i min familj. Vi är inte så många i familjen, och det finns för tillfället inga barn (yngst är min bror, som är nitton), så numera blir det mest någon liten grej som gärna är personlig och/eller något en faktiskt behöver.

Mitt första julklappstips blir därför något som givaren tillverkat själv, t.ex. vantar. De på bilden fick jag i julklapp av mamma för ett par år sedan. Personligt men också användbart, och de värmer hjärtat lika mycket som händerna.