onsdag 16 november 2016

Ett stort mysterium

Kulturkollos utmaning den här veckan handlar om mysterier, och det är verkligen right up my alley.

Att jag gillar deckare och seriemördare har väl knappast gått någon av mina läsare förbi, och jag har naturligtvis mina “favoriter”.

Liksom många andra är jag oerhört fascinerad av Jack the Ripper, och har mina egna teorier om allt som har med det att göra. För den som är extra intresserad rekommenderar jag verkligen hemsidan casebook.org. Det är där de verkliga Ripperfantasterna håller till, och där finns all möjlig information om offren, om de möjliga gärningsmännen och allt annat som rör fallet.

Ett något mer aktuellt mysterium är seriemördaren i Long Island, New York, som tros ha mördat mellan tio och sjutton personer under de senaste tjugo åren, och som ännu går lös. Jag tror inte att någon längre hyser något hopp om att Ripper-fallet kommer att få en lösning, men det här fallet kan mycket väl få det, och jag hoppas verkligen att mördaren åker fast.

När det gäller fiktiva mysterier har jag funderat mycket över vad jag gillar och inte gillar. Jag gillar inte när hela lösningen till mysteriet hänger på någon detalj som läsaren omöjligt kunde veta om. Då känner jag mig lurad; jag hade ju kunnat fundera och klura till döddagar utan att komma på hur det låg till! Alltför lätt ska det ju dock heller inte vara. Jag gillar bäst när det är svårt men fullt möjligt för läsaren att lista ut lösningen i förtid. Extra förtjust blir jag om jag lyckas lista ut hur det ligger till typ tre sidor innan det avslöjas, för då får jag känna mig duktig och samtidigt våndas alldeles lagom länge över att jag vet saker som personerna i boken inte vet.

En ursäkt

Återigen får jag be om ursäkt för att bloggen fått stå orörd så länge. Det beror på några olika saker. Dels har jag haft en enorm lässvacka i typ ett halvår. Jag läste ett par böcker över sommaren och en bok nu i november, men annars har jag nästan bara läst fanfiction. Det gör egentligen inte mig någonting, för jag älskar ju fanfiction, annars skulle jag ju inte läsa det, men det är ju inget som jag skriver om i bloggen.

Dessutom har jag börjat plugga igen. Jag har ju tidigare berättat att jag jobbar som lärare, och jag har gått lärarprogrammet tidigare men saknar 30 hp för behörighet, så nu håller jag på att ta igen det. Det innebär att jag fram till i juni kommer att jobba heltid och samtidigt plugga halvtid. Som ni förstår har jag för närvarande i princip inget liv.

Jag ska dock försöka komma igång och blogga igen, på den obefintliga fritid jag har, för jag tycker ju faktiskt att det är väldigt roligt. Jag börjar med Kulturkollos utmaning för veckan, som handlar om mysterier. Det kommer i ett eget inlägg alldeles strax!