fredag 11 september 2020

Fem en fredag v. 37

Veckans tema för Fem en fredag är Namn.

Har du eller har du haft något smeknamn?
När jag var liten kallade de flesta i släkten mig för Lina, men numera är det mest mamma och brorsan som gör det. Enstaka personer har också kallat mig för Evve, men av någon anledning tycker jag inte riktigt om det.

Har du velat heta något annat?
Som barn tyckte jag att det var tråkigt att mitt namn var så ovanligt. Jag träffade aldrig någon som hette som jag och det kändes trist. Jag var ju också van vid att bli kallad Lina, så när jag började skolan och alla där kallade mig Evelina kändes det konstigt. Men numera gillar jag verkligen mitt namn och skulle inte vilja byta!

Vet du vad ditt namn betyder?
Jag har ju hört det många gånger men hade så klart glömt, så jag fick faktiskt kolla upp det igen. Det kan antingen komma från Eva, vilket betyder "det lilla livet", eller från Aibhlin, som betyder "vänlig".

Finns det något namn som går igen i din släkt?
Flera stycken! Min farmor hette Märta Maria Evelina (med Märta som tilltalsnamn), så mitt förnamn kommer ju från henne. Mitt andranamn, Ingalill, kommer från mammas sida av släkten. Mamma, mormor och gammelmormor har alla hetat Ingalill i andranamn. Även min lillebror har ärvt båda sina andranamn; Carl från sin pappa och Ingemar från vår morfar.

Matchar ett namn med personligheten?
Det tror jag inte! Det är förstås så att vissa namn är olika vanliga bland olika delar av befolkningen och uppväxten påverkar ju till viss del hur man blir som person, så på så vis kan man väl säga att det kan finnas ett samband, men det har ju egentligen inget med själva namnet att göra. Som lärare träffar jag ju mängder av ungdomar med mängder av olika namn, och generellt tycker jag inte att jag ser något samband mellan namnet och personligheten (även om det förstås ibland kan bli så att jag förknippar ett visst namn med en viss elev).

10 kommentarer:

 1. Jag har ju ett så vanligt namn och det har ställt till det ibland.
  Här på Odvalds bor det i dag fyra Ingrid och att vi alla fyra är i 80-årsåldern är nog inte så konstigt.
  Ha en fin helg!
  /Ingrid

  SvaraRadera
 2. Du har ett vackert namn!
  Egentligen ska man kallas det man heter, tycker jag.

  SvaraRadera
 3. Jag är bara här för att vittna och ge andra en chans att vara lycklig. Detta är en väldigt glad dag i mitt liv tack vare den hjälp som Dr. .nosakhare har gett mig för att hjälpa mig att återhämta min ex-man med hans stavning av kärlek och magi. KONTAKT
  -E-post- blackmagicsolutions95@gmail.com
  Whats-app: +2349083639501
  All typ av problemlösning av astrologi?
  Skilsmässa problemlösning?
  vill du ha ditt ex tillbaka?
  vill du ha en kärleksförtrollning för en ny älskare?
  Barnlös problemlösning?
  lösningen på sjukdomar och kroppssjukdomar

  SvaraRadera
 4. Evelina är ett riktigt fint namn, tycker jag. Håller med om att namnet nog inte säger så mycket om ens personlighet.

  SvaraRadera
 5. Evelina är ett fint namn! Det där med att namn kan variera bland olika befolkningsskikt stämmer ju till viss del. Heter någon Archibald är han förmodligen adlig. Pojkar med namn som slutar med Y riskerar att vara de som stjäl dina navkapslar ;) (Skämt åsido, namnen är vanligare i det som förr skulle ha kallats lägre samhällsklasser.)

  SvaraRadera
 6. Tycker ditt namn är väldigt fint. Som barn vill man ibland heta något annat. Kanske för att någon man ser upp till heter si eller så. Men till syvende och sist förknippar man sitt namn med känslan av att "Det här är jag".

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Evelyn tyckte jag mycket om förr i tiden. det berodde nog på att det fanns en vacker, mörkhårig prästdotter i byn som hette så

  SvaraRadera
 9. Evelina är ett så fint namn o lätt att säga. Evve var väl lite tristare...Kul att ni anammat namnen i släkten, vi har inga namn alls som förekommer flera generationer

  SvaraRadera
 10. När jag gick i småskolan hade jag en klasskamrat som hette Carry. Han var väldigt bråkig och slogs och jagade flickorna. Så sen dess har jag alltid tyckt illa om namnet. Evelina är ett fint namn men fortfarande ganska ovanligt, eller hur. När jag var lärare på 60-talet hette alla stökiga killar Kent eller Kenneth. Nu är jag gift med en Kent, som aldrig någonsin bråkat med någon:-).
  Ingrid

  SvaraRadera