söndag 31 juli 2022

En smakebit på søndag - Gränslös

En smakebit på søndag drivs av Astrid Therese på bloggen Betraktninger, och poängen är att man ska bjuda på ett utdrag ur den bok man läser för tillfället.

Just nu läser jag Gränslös av Jørn Lier Horst, som är den sextonde boken i serien om William Wisting. Av någon anledning trodde jag att den förra boken i serien, Ärende 1569, skulle bli den sista och det gjorde mig ledsen, dels för att det är en av mina favoritserier och dels för att jag inte tyckte att den var riktigt lika bra som de tidigare böckerna i serien. (Min recension av den boken finns här). 

Så döm om min förvåning när det plötsligt dök upp en ny bok i serien! Eller "plötsligt" förresten; den har funnits på norska i nästan ett år, det är bara jag som varit ouppmärksam. Men glad blev jag i vilket fall.

I Gränslös får William Wisting ett mail från en kvinna från Australien som heter Michelle Norris. Hon berättar att hon driver ett internetforum där privatpersoner tillsammans försöker lösa mordet på Michelles vän Ruby Thompson; Ruby var en australiensisk backpacker vars resa genom Europa fick ett abrupt avslut när hon hittades mördad på en strand i Spanien för åtta månader sedan. En av medlemmarna i forumet, en anonym kvinna som kallar sig Astria, har sagt att hon kan ha upptäckt något viktigt i bildmaterialet från fallet, men sedan blir det helt tyst från henne. Michelle är orolig att Astria kan ha råkat illa ut, men det enda hon vet om henne är att hon kommer från Norge.

Line rörde sig bakåt längs tidslinjen. En bild var tagen från instrumentbrädan i en bil. Ruby Thompson gick ensam på trottoaren. Före den fanns ett foto av en främmande kvinna med barnvagn i en båthamn. Hon log mot fotografen. Bakom henne gick Ruby Thompson i sällskap med två unga män. Jarod Denham och Mathis Leroux. Det fanns också en bild av en kaffekiosk på hjul där Ruby kommit med i bakgrunden. Sedan var de tillbaka vid bilderna från strandjippot. 
    "Hon finns säkert också med på några bilder", sa Line. "Astria, menar jag. Hon var ju där under påsken. Det finns sexton bilder av Ruby Thompson. Om Astria befann sig utomhus den dagen vore det konstigt om hon inte också råkade hamna på någon av bilderna."
    Wisting nickade.
    "Antagligen", sa han och lät blicken löpa över ansiktena på skärmen. "Mördaren också", lade han till.

9 kommentarer:

 1. Jag har en av de här böckerna oläst i hyllan. Tyvärr så verkar den serien vara komplicerad att ge sig på, alla böcker verkar inte vara översatta och de har kommit i en lite märklig ordning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, så är det. Jag tror att de började översätta böckerna en bit in i serien och sedan gick tillbaka och översatte några av de gamla, så det blir lite rörigt.

   Men jag skulle vilja påstå att det inte gör någonting; man kan utan problem läsa böckerna i oordning! Den första jag läste var Grottmannen, som jag har för mig är bok nr 9 i serien men den fjärde som kom på svenska, och det gick hur bra som helst. Det lilla man behöver veta sedan tidigare nämns i förbigående, så det går bra att hänga med ändå.

   Radera
  2. Jag har inte läst någon bok i serien. Tack för smakbiten!

   Radera
 2. Oj o nej, jag skulle nog inte hänga med i svängarna. Min reptilhjärna klarar inte av knepiga mordfall med många vindlingar längs vägen. Tack för smakbit o trevlig söndag

  SvaraRadera
 3. Sextonde? Läst en bok i serien. Eller kanske två. Osäker på vilka delar det var/är. Tack för smakbiten!
  Bokdamen
  https://bokdamenblog.wordpress.com/2022/07/31/sondagens-smakbit-to-die-but-once/

  SvaraRadera
 4. låter väldigt spännande. DN har en av författarens böcker som följetong. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 5. En sån tur för dig att det inte var den sista boken i serien och hoppas du gillar den här bättre!

  SvaraRadera
 6. Har inte läst något av författaren, men den boken låter ju spännande.

  SvaraRadera
 7. Vilken härlig positiv överraskning för dig! Själv har jag inte läst Horst alls.

  SvaraRadera