tisdag 12 januari 2016

Tematrio - Filmatiseringar


Nu var det några veckor sedan jag gjorde en Tematrio, men nu tänkte jag försöka komma igång igen. Veckans tema är filmatiseringar, vilket jag tror att alla läsare har en eller annan åsikt om. 

Själv tycker jag nog, liksom många andra, att boken tenderar att vara bättre, åtminstone om jag har läst boken först. När jag ser en filmatisering av en bok jag gillar brukar jag försöka se filmen som sin egen grej och inte jämföra så mycket med boken, men det är så klart svårt.

Därför tänkte jag variera mig lite och välja tre böcker/filmer där jag faktiskt gillade filmen lika mycket, om inte mer, än boken.Holes av Louis Sachar har jag pratat om här på bloggen ett par gånger förut, och både boken och filmen är riktigt, riktigt bra. Filmen ligger väldigt nära boken i handling och Louis Sachar var själv med och skrev manuset till filmen, vilket jag tror påverkar en del.


Stardust av Neil Gaiman handlar om Tristran (Tristan i filmen) som ser en stjärna falla och lovar att hämta den fallna stjärnan åt flickan han vill gifta sig med. I jakt på stjärnan klättrar han över muren i utkanten av sin by och hamnar i en magisk värld. Boken är riktigt bra, men jag tycker faktiskt att filmen är snäppet bättre.När det gäller Under the Tuscan Sun av Frances Mayes är det faktiskt svårt att jämföra boken med filmen. I boken berättar amerikanskan Frances om sitt liv i Italien. Filmen är istället en fiktiv berättelse om en kvinna, som också heter Frances men som i övrigt har väldigt lite gemensamt med författaren, som åker på semester till Italien efter en svår skilsmässa och impulsköper en villa. Jag tycker helt klart att filmen är bäst, men jag har hört andra som inte alls gillar att filmen är fiktiv istället för att vara en “riktig” filmatisering av boken, så det beror nog helt på vad man tycker själv.

10 kommentarer:

 1. Känner inte till någon av dessa

  SvaraRadera
 2. Jag känner inte heller till dessa. (PS. Går det verkligen att se bilderna i ditt inlägg?)

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Det verkar som jag jämt lyckas välja grejer som ingen har hört talas om. Lite kul i och för sig :P Robert, jag kan i alla fall se bilderna men det kanske har blivit något fel? :S

  SvaraRadera
 5. Har inte läst någon av böckerna, men har sett Stardust på film och den var riktigt bra.

  SvaraRadera
 6. Jag har sett de två sista, men jag hade nog ingen aning om att Stardust var en Gaiman-bok :)

  SvaraRadera
 7. Spännande. Tror inte jag varken läst böckerna eller sett filmerna!

  SvaraRadera
 8. Helt okända filmer/böcker för mig. Stardust lät spännande. :)

  SvaraRadera
 9. Inga jag kände igen så tack för tipset :)

  SvaraRadera
 10. Jag är som du och fördrar ofta också boken. Men det är bra att försöka se filmatiseringar som sin egen grej och inte jämföra med boken... Men sant. Ibland är det svårt. ^^
  Jag håller med om att Stardust är väldigt bra som film. Var dock år sedan jag läste boken så har glömt det mesta... ^^

  SvaraRadera