fredag 25 december 2020

Fem en fredag v. 52

Godmorgon och god jul!

Det har varit ganska dött på bloggen på sistone, främst för att jag har läst så himla lite den här hösten. I december har jag åtminstone lyssnat på ett par böcker, men annars går det otroligt trögt. Men nu har jag äntligen fått mitt så välbehövliga jullov och börjar inte jobba igen förrän den 8 januari, så jag hoppas kunna komma till ro och läsa lite under ledigheten.

Men nu är det i alla fall dags för en ny Fem en fredag (fast jag typ hade glömt att det är fredag idag; det blir ofta så när jag är ledig!), och dagens tema är naturligtvis God jul!

Hur blev julen som den brukar vara?
Det har hänt några gånger tidigare att jag och mamma har firat jul tillsammans bara vi två, och så blev det förstås även detta år. Just i år hade vi gärna åkt iväg och träffat min bror, mormor och morfar samt mina morbröder med familjer, men det gick ju tyvärr inte.

Vad hände i år som inte hände förra julen?
Jag lyckades för en gångs skull missa Kan du vissla, Johanna? helt och hållet. I vanliga fall råkar jag se åtminstone en bit av den fast jag tycker den är jättedålig, men just i år höll jag på med något annat då.

Och så har jag bakat med saffran. Förra året köpte vi saffran och sedan blev det inte av att vi gjorde något med den, men igår bakade jag saffransskorpor som blev supergoda.

Vad tittar du på varje jul?
Kalle Anka, så klart. Och så brukar det alltid bli så att jag ser någon av Ensam hemma-filmerna. I år blev det tvåan för den råkade gå på TV igår eftermiddag.

Hur spenderar du helst juldagarna?
Med så lite aktivitet som möjligt. På själva julafton klär jag gärna upp mig, men de andra dagarna blir det ofta pyjamas eller något liknande. Jag hänger gärna framför TV:n, eller läser en bok, eller pysslar, eller något annat mysigt.

Vad är det godaste på julen?
Julskinkan, prinskorven och potatisgratängen. Just potatisgratäng är väl inte en superklassisk julrätt kanske, men vi började med det för många år sedan därför att jag har en släkting som är allergisk mot fisk, plus att vi också är flera stycken som inte tycker om Janssons frestelse. Nu är den ett stående inslag och jag tycker att det är mycket godare än vanlig kokt potatis.

6 kommentarer:

 1. Verkligen skönt att kunna slappna av och ta det lugnt! Det behöver vi alla!

  SvaraRadera
 2. Slappa är en favorit, det behöver en göra! Ha en fortsatt skön jul!

  SvaraRadera
 3. särskilt juldagen är pyjamasdag med julklappsböcker och skinksmörgåsar. jag brukar baka saffransbröd till Lucia

  SvaraRadera
 4. Jag har en vän som gär Karlssons frestelse, o ja, han heter Karlsson. Han använder köttfärs istället för anjovis....
  Jag går i en gammal morgonrock här hemma för jämnan, tar ofta på den ovanpå vanliga kläderna när det känns kyligt inne, betalar kallhyra och snålar på värmen!

  SvaraRadera