tisdag 11 januari 2022

Tisdagstrio: Överst i min läshög


Temat för veckans tisdagstrio är "överst i min läshög". 

Jag har haft en ordentlig svacka de senaste två månaderna och knappt läst någonting alls. Jag har precis kommit igång igen så smått med läsningen, men känner mig egentligen fortfarande ganska oinspirerad. Jag hoppas att det ger mig lite inspiration att sätta ihop den här trion.


Denna har jag lånat från biblioteket och måste faktiskt läsa ganska snart. På jobbet ska alla ämneslag (ett ämneslag = de lärare på skolan som undervisar i samma ämne) göra något slags projekt utanför arbetstid, och vi som undervisar i svenska har bestämt att vi alla ska läsa varsin ungdomsbok och sedan presentera den för de andra. Tanken är förstås att vi senare ska kunna använda böckerna vi läst i vår undervisning.

Jag valde alltså Vem har sagt något om kärlek?, som är Elaf Alis självbiografiska bok om att leva under hedersförtryck. Jag läste första kapitlet när jag lånade den och tyckte den verkade bra då i alla fall, så det känns lovande.


Chasing the Boogeyman av Richard Chizmar
Den här boken köpte jag för ett tag sedan, men har inte kommit mig för att läsa än (eftersom jag som sagt knappt läser någonting alls just nu). Boken handlar om en författare som skriver om en seriemördare som härjade i hans hemstad på 1980-talet, och man får i boken alltså läsa den bok som han skrivit.

Jag har läst flera "böcker i böcker" på sistone och har kommit på att det nog är ett grepp som jag gillar, men den här författaren har tagit det ytterligare ett steg längre. Huvudpersonen i boken heter nämligen också Richard Chizmar, precis som författaren själv; han har alltså skapat en sorts fiktiv version av sig själv som huvudperson i sin bok. Det är en form av metafiktion som jag inte tror att jag har läst någon gång förut, så det ska bli spännande att se hur det fungerar.


Så förråddes Anne Frank av Rosemary Sullivan
Den här boken har inte ens släppts än utan kommer först den 18:e januari, alltså om precis en vecka. 
I beskrivningen av boken utlovas dels en resa tillbaka till det krigsdrabbade Amsterdam, dels ett svar på hur det egentligen gick till när Anne Frank och hennes familj avslöjades och vem som låg bakom sveket, och det tycker jag låter spännande.

Den engelska ljudboken kommer på Storytel samtidigt som boken släpps på svenska (med titeln The Betrayal of Anne Frank), så jag ska nog lyssna på den tror jag.

15 kommentarer:

 1. Varierande böcker, tack för tips.

  SvaraRadera
 2. Såna där lässvackor är jag väl bekant med, skittrist är det. Hoppas det går över snart!

  SvaraRadera
 3. Elaf Alis bok har jag tänkt läsa. Tack för tipsen!

  SvaraRadera
 4. Intressanta böcker. Tack för tipsen!

  SvaraRadera
 5. Tack för intressanta boktips.

  SvaraRadera
 6. Elaf Alis bok låter intressant. Tack för tips!

  SvaraRadera
 7. Den första boken låter väldigt intressant!

  SvaraRadera
 8. Elaf Ali låter som en riktigt intressant bok

  SvaraRadera
 9. Vem har sagt något om kärlek? var riktigt bra!

  SvaraRadera
 10. Det är alltid lika tungt när man hamnar i en lässvacka, hoppas de här böckerna hjälper dig ur den. Chasing the Boogeyman låter ju onekligen oerhört spännande – och vilket koncept med berättelsen i berättelsen! Ser fram emot att läsa din recension om den framöver.

  SvaraRadera
 11. Jag läste Vem har sagt någonting om kärlek? förra året och gillade enormt. Det är en så bra bok, med ett oerhört viktigt budskap.

  SvaraRadera
 12. Nya böcker för mig. Tack för tipsen!

  SvaraRadera