söndag 10 februari 2019

En smakebit på søndag - Frågor jag fått om förintelsenDen här veckan är det bloggen Betraktninger som står värd för En smakebit på søndag. Poängen är att en ska bjuda på ett utdrag från den bok en läser för tillfället.

Just nu läser jag Love as Always, Mum xxx av Mae West, men jag har precis börjat och har ännu ingen riktig uppfattning om boken. Därför har jag istället valt att bjuda på en smakbit från Frågor jag fått om förintelsen av Hédi Fried, som jag plöjde en kväll tidigare i veckan.

Denna lilla bok gick fort att läsa men känns så otroligt viktig, och det fanns hur många stycken som helst som kunde ha blivit en bra smakbit.

Frågor jag fått om Förintelsen (inbunden)
Befolkningen i stort var inte antisemiter. Det var få som lockades av den antisemitiska propagandan. En del anslöt sig till partiet för att de ville pröva något nytt, andra på grund av grupptrycket.
    En man, på den tiden en ung juridikstudent, berättade hur två av hans goda vänner och kolleger, som från början var helt emot Hitler, långsamt ändrade sig. Först den ene, som motiverade sin kovändning med att inget av de 54 partierna hade en lösning till den dåliga politiska och ekonomiska situationen, och därför var det kanske lämpligt att pröva något nytt. Den andre påverkades alltmer av det alltjämt ökande antalet partianslutna, och började tro att "massan kan inte ha fel". Den dåvarande studenten som berättade historien lät sig aldrig påverkas, han flyttade utomlands. Med tiden blev det allt färre som sa emot.

11 kommentarer:

 1. Tack för smakbiten. En mycket viktig bok!

  SvaraRadera
 2. Bästa sättet att vinna över de här åsikterna är att argumentera, helt enkelt ta diskussionen. Det är ju lätt att överbevisa dem.

  SvaraRadera
 3. en viktig bok, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 4. Understatement att detta är viktigt! Jag bor i kommunen där nassarna har sitt starkaste fäste i landet och just nu kämpar vi för att försöka förhindra dem för att åter demonstrera här på första maj. Det är helt människovidrigt. Tack för smakbit, hoppas budskapet sprids. Trevlig söndag

  SvaraRadera
 5. Ja den där vill jag ju så väldigt gärna läsa! Tack för påminnelse och smakbit.

  SvaraRadera
 6. snart finns det inga vittnen kvar. en fantastisk kvinna. jag kände också en sådan, men hon dog förra året. mycket viktigt att detta aldrig glöms bort. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 7. Tack för smakbiten! Måste läsa den!

  SvaraRadera
 8. Den här ska läsas. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 9. Tack för tipset! Säger som alla andra: viktig bok!

  SvaraRadera
 10. Den vill jag läsa. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera