tisdag 21 april 2020

Tisdagstrio: Favoriter från de tre författare jag äger flest böcker av

Temat för veckans tisdagstrio är "favoriter från de tre författare jag äger flest böcker av".

J.K. Rowling
Räknas det om man man äger flera upplagor av samma bok? För i så fall äger jag 22 böcker av J.K. Rowling. Trots att det rått rejält blåsväder kring henne på sistone och jag personligen är mycket besviken på den person hon visat sig vara och de åsikter hon gett uttryck för*, så är Harry Potter-böckerna en favoritserie från barndomen och ligger mig fortfarande varmt om hjärtat. Det är svårt att välja en favorit från serien, men om jag måste välja en så är det nog den andra boken i serien, The Chamber of Secrets/Hemligheternas kammare.

Val McDermid
Den författare som kommer på andra plats (15 st) är inte helt oväntat Val McDermid, som ju är en av mina favoritförfattare. Om jag måste välja en favoritbok får det nog bli The Wire in the Blood (Under ingrodda ärr i svensk översättning), som är den andra delen i serien om Tony Hill och Carol Jordan. Tony Hill är expert på gärningsmannaprofiler, och då han ska utbilda en specialistgrupp av poliser i profileringens konst, upptäcks under en övning ett verkligt samband mellan ett antal försvunna tonårsflickor som tidigare alla antas ha rymt hemifrån.

Nora Roberts
På tredje plats kommer Nora Roberts (12 st). Jag har inte läst alla böcker jag äger av henne, men av de jag har läst är nog Förföljaren min favorit. Boken handlar om Naomi, som alldeles före sin tolvårsdag upptäcker en ung kvinna fastbunden i en jordkällare i närheten av sitt hem. På så sätt avslöjas det att Naomis pappa är en av landets värsta seriemördare, och med det raseras Naomis liv totalt. Många år senare har Naomi skapat ett nytt liv som framgångsrik fotograf och har köpt ett nedgånget gammalt hus vid havet. Hon lär känna bilmekanikern Xander och andra vänliga invånare i det lilla samhället, men samtidigt pågår det märkliga saker i området.

---

* Jag insåg precis att alla nog inte har hört om vad vår kära Joanne har haft för sig, så here goes:

För ett tag sedan (typ i höstas tror jag, men vid det här laget känns det som om allt innan Corona hände för flera år sedan så jag kan ha fel) var det en brittisk kvinna som var anställd på kontraktbasis hos en välgörenhetsorganisation. När hennes anställning gick ut valde arbetsgivaren att inte förnya hennes kontrakt, eftersom de hade upptäckt att hon på fritiden ägnade sig åt att trakassera och hota transpersoner online. Kvinnan stämde organisationen och menade att det var hennes sanna övertygelse att transkvinnor egentligen bara är "män i klänning" som är ute efter att utnyttja och våldföra sig på "riktiga" kvinnor. Domstolen menade dock att visst får hon tycka så om hon vill, men hon får för den skull inte trakassera och hota folk, och eftersom hon använde ett Twitterkonto som var kopplat till hennes jobbmail så borde hon ha väntat sig att det skulle få konsekvenser och hon får därför i princip skylla sig själv.

Enter J.K. Rowling, som helt öppet har stöttat den här kvinnan och i åtminstone ett Twitterinlägg använt flera olika fraser och uttryck som är direkt hämtade från olika transfoba hemsidor. Flertalet transpersoner påpekar även att Rowling har en lång historia av att uttala sig transfobiskt, men hon har aldrig varit så öppen med det som nu så det har liksom aldrig riktigt uppmärksammats tidigare förutom av just transpersoner.

14 kommentarer:

 1. Jag har läst något av alla i din trio :)

  Jaha, jag måste ha missat blåsvädret kring Rowling 🤔

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag insåg att jag kanske borde ha varit tydligare där. Jag har skrivit till en fotnot!

   Radera
 2. Har också missat vad som hänt runt Rowling!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag insåg att jag kanske borde ha varit tydligare där. Jag har skrivit till en fotnot!

   Radera
 3. Har läst något av alla författarna i din trio.

  SvaraRadera
 4. J.K. Rowling har vi ju i bokhyllan, men jag har bara sett filmatiseringar.

  SvaraRadera
 5. Harry Potter har jag svårt för. Om inte Stephen Fry läser. Val McDermid har jag läst en del av. gillar henne. Roberts känner jag väl till man jag har inget läst

  SvaraRadera
 6. Jag tror jag hittar en del böcker av Nora Roberts om jag botaniserar i min frus bokhyllor :)

  SvaraRadera
 7. Har både Rowling och Roberts i min bokhylla. Har dock inte läst alla.

  SvaraRadera
 8. Det du berättar är inte särskilt positivt för Rowling. Jag har läst den första Harry Potterboken - inte mer och de andra två författarna har jag inte alls läst.

  SvaraRadera
 9. J.K Rowling har jag en hel del böcker med, missade henne.

  SvaraRadera
 10. J.K Rowling har jag naturligtvis läst pch Nora Roberts med men inget av Val McDermid.

  SvaraRadera
 11. Har också många J.K. Rowling i bokhyllan. Också jag har missat att hon skulle ha hamnat i blåsväder.

  SvaraRadera
 12. Inte läst något av dessa författare, och jag förstår att det är lite udda att inte ha läst ett dugg av Rowling, men inser såklart (genom filmerna) varför de blivit så populära. :)

  SvaraRadera