fredag 24 januari 2020

Fem en fredag v. 4

Veckans tema för Fem en fredag är Revir.

Vilka skulle du säga är dina expertområden?
Eftersom jag är lärare skulle jag säga att jag har rätt bra koll på både pedagogiken och mitt ämne, som är engelska. I övrigt är det nog främst true crime, men även diverse tv-serier och böcker.

När inkräktar folk på ditt territorium?
När folk som aldrig har jobbat inom skolan vill tala om för mig vad som är fel med dagens skola och dagens ungdomar, och vad vi lärare "måste" göra för att komma tillrätta med problemen.

Vad från ditt yrkesliv kan appliceras på livet i allmänhet?
Att möta och hantera människor som har vitt skilda förutsättningar och livssituationer. En inställning som jag försöker anamma både på jobbet och i livet i allmänhet är att de allra flesta faktiskt gör så gott de kan, även om det kanske inte alltid verkar så. (Och jag har naturligtvis också stor användning av engelskan.)

Hur stor eller liten är din privata bubbla runt dig?
Ganska stor. Jag ogillar när folk kommer för nära, sitter alldeles intill mig eller tar i mig. Även när beröringen är helt oskyldig blir jag obekväm.

När behöver du vara ensam?
Åtminstone en stund varje dag. Eftersom jag träffar så väldigt många människor på jobbet och dessutom i grupper om minst 20 åt gången, känner jag ofta ett behov av att vara ensam när jag kommer hem.

8 kommentarer:

 1. Intressant med dessa närgångna frågor och svar!

  SvaraRadera
 2. Ni lärare är värda all beundran.Så viktigt. Så svårt.

  SvaraRadera
 3. Att vara lärare är beundransvärt! All heder till dig och dina gelikar!

  SvaraRadera
 4. Veldig morro å lese andres svar. Noen ganger tenker jeg etterpå, at ja, det der burde jo jeg også ha svart! Men akkurat da jeg svarte så falt det meg ikke inn. Hva skulle vi gjort uten lærerne! Jeg har ei bonusdatter og to svigersønner som er lærere. Ære være dem. Jeg hadde aldri i livet klart en slik jobb.

  SvaraRadera
 5. att möta människor där de är är jätteviktigt. jag har inga större problem med att sitta intill folk. idag satt jag i fyra timmar intill en vilt främmande person på tåget. han sa ingenting, jag sa ingenting. vi läste. det var en vänlig och vilsam tystnad

  SvaraRadera
 6. True crime-poddar är verkligen intressanta ibland. Brukar använda några i historia.

  SvaraRadera