fredag 2 oktober 2020

Fem en fredag v. 40

 Veckans tema för Fem en fredag är Irritationsobjekt.

Vad retar du dig på när du går ut och äter?
När det är trångt. Som en större person (som dessutom har klaustrofobi) stör jag mig jättemycket på små bås som jag måste tränga mig ner i, stolar med armstöd som skär in i låren, när borden står så nära varandra så att man nästan krockar med folk när man ska sätta sig eller resa sig osv.

Vad retar du dig på under tv-tittande?
När ljudet är ojämt så att man måste höja och sänka hela tiden, t.ex. när ljudet på reklamen är mycket högre än själva programmet, eller när ljudet blir jättehögt under actionscener men jättelågt när folk pratar.

Vad retar du dig på när det kommer till språk/grammatik?
Som språknörd och lärare i både engelska och svenska stör jag mig förstås på en massa olika saker. Mest retar det mig dock när folk kommenterar eller gör sig lustiga över andra människors språkfel. Det finns mängder av orsaker till att folk kan tänkas skriva fel, och det finns i princip ingen anledning att påpeka att någon har skrivit fel på t.ex. Facebook. Om personen i fråga har skrivit så fel att det blir svårt att förstå kan man förstås fråga om ett förtydligande, men om man förstår vad hen menar trots felet är påpekandet bara otrevligt och fyller ingen funktion. Annat är det förstås i böcker och andra "officiella" dokument; då förväntar jag mig att språket ska vara korrekt.

(För att vara mindre allvarlig så retar det mig också att vi inte använder the Oxford comma i svenskan, för jag tycker att det är så himla användbart!)

Vad är något du retar upp dig på i hemmet?
Att mitt badrumsgolv är felbyggt, så när jag duschar rinner vattnet rakt ut på golvet istället för ner i golvbrunnen.

Vad är något du gör som retar andra?
Jag har en tendens att börja säga något liksom i farten, och sedan vänder jag mig om och börjar gå iväg innan jag har pratat klart, så den andra personen hör inte slutet av meningen. Jag tänker inte själv på att jag gör det, men mamma retar sig jättemycket på det!

10 kommentarer:

 1. det ojämna ljudet är irriterande, men nu sätter jag på TEXTAT även på svenska filmer

  SvaraRadera
  Svar
  1. (användning av kommatecken har minskat de senaste decennier, Oxfordkommatering används inte i svenskan)

   Radera
 2. Ojämn ljudnivå är verkligen irriterande!

  SvaraRadera
 3. Ljudnivån kan verkligen vara en orsak till irritation. Språkpoliserna på facebook kan också irritera, och som du säger, så länge jag förstår andemeningen så är det helt ok med lite fel här och där. Vad är Oxfordkommatering??

  SvaraRadera
 4. Vad är "the Oxford comma"?

  SvaraRadera
 5. Jag kan känna av mig som språkpolis ibland också. Googlade på Oxfordkommatering och den används inte i svenskan och vad jag förstår, ville du ha den.
  Ljud och hörsel är viktiga.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 6. Det er en fordel i disse covid tider, da er det mye bedre plass alle steder.

  SvaraRadera
 7. varför skulle en annvända sig av Oxford comma? förstår att badrumsgolvet irriterar

  SvaraRadera
 8. Haha, det glömde jag ju bort, jag har översvämning i badrummet varje gång jag duschar! Fastighetsvärden har försökt installera en kant som ska hindra vattnet från att rinna utanför men den är inte tät så den hjälper ingenting.Så jobbigt...
  Och så har du lärt mig något nytt Oxford comma har jag aldrig hört talas om förut. Men hittade förklaringen....

  SvaraRadera
 9. Jag förstår vad du menar med det där på FB. Oftast förstår man vad folk menar ävennommde skrivit fel och då behöver man inte vara elak och påpeka alla fel. Det behövs inte!

  SvaraRadera