fredag 13 augusti 2021

Fem en fredag v. 32

Så var det återigen fredag, och för mig är det den första fredagen efter semestern. Jag började jobba igår, och det känns ju väldigt skönt att börja med en kortvecka. Eleverna kommer på torsdag nästa vecka, och vi har mycket som ska förberedas innan dess, men det känns faktiskt roligt att komma igång igen.

Veckans tema för Fem en fredag är Struktur.

Vilket område i ditt liv är mest organiserat?
Hemma är det nog tvätten faktiskt. Jag har ju bara min egen tvätt att sköta och jag har egen tvättmaskin i lägenheten, så det är väldigt lättsamt.

Vilket område i ditt liv behöver mer struktur?
Matinköp och matvanor. För några år sedan var jag noga med att planera mina matinköp och middagar för minst en vecka i taget, men sen tappade jag det helt och hållet och nu blir det lite hipp som happ med den saken. Dessutom kan jag inte kan äta vad som helst pga. problem med magen, så det hela är något av ett katastrofområde.

Har allting sin plats i ditt hem?
Mestadels faktiskt! Just det brukade vara ett stort problem för mig, men sen jag flyttade till en lägenhet med bättre ytor och förvaringsmöjligheter blev det mycket lättare, och nu har jag inte alls lika mycket pryttlar överallt.

Vad om något bland dina rutiner ändras nu till hösten?
Nästan allt. Jag måste ju förstås gå och lägga mig och kliva upp tidigare än när jag är ledig, men det blir ju även mindre tid över till fritidsintressen och sånt. Den här hösten satsar jag även på att få ordning på maten, som jag skrev om ovan.

Hur ser du till att skapa struktur i vardagen?
Jag håller mig till en strikt rutin på morgonen så att jag inte behöver tänka efter alltför mycket när jag är nyvaken, för då är risken stor att jag glömmer saker eller kommer för sent. Och så har jag en app som heter Tody som hjälper mig att strukturera upp städningen (den skapar listor över vad som behöver göras varje dag, och så bockar jag bara av när det är gjort). Dessutom jobbar jag en liten stund varje söndag kväll; jag går igenom mina lektionsplaneringar för veckan, ordnar med dokument och skriver att göra-listor. På så sätt kan jag gå och lägga mig trygg i vetskapen att allt är ordnat och jag slipper stressa på måndag morgon.

6 kommentarer:

 1. Jeg liker ikke å handle matvarer, så jeg handler mest mulig når jeg handler. Da slipper jeg å handle så ofte.

  SvaraRadera
 2. en viss rutin har vi skapat med upphandlingen nu under pandemin. det blir i regel att vi handlar en gång i veckan. hösten brukar innebära att det automatiskt infinner sig andra ordningar, till exempel med sänggående och uppstigning

  SvaraRadera
 3. Smart att ta en stund att organisera på söndagskvällen, det sparar dig nog mycket tid och stress resten av veckan. Väldigt smart! Jag måste också ta tag i maten, min magen mår inte så bra just nu och egentligen skapar det bara mer och mer problem, så man behöver ju vara duktig på sånt.

  SvaraRadera
 4. Jag lever ju själv och det är ganska enkelt att vara jag men jag har nog medfödd struktur. Rätt så, vill inte falla. Varken i beteenden och ramla och slå mig.
  Trevlig fredag!

  SvaraRadera
 5. Låter bra att ha en dag/kväll då en planerar lite extra. Jag gör också det även om dag kan skifta från vecka till vecka.

  SvaraRadera
 6. Jag önskar att jag som vissa andra kunde "glömma att äta"....Men min mage kräver någon typ av energiintag var fjärde timme. Det är ju krångligt även för dem som inte har krångel med magen att försöka få en bra struktur. Men du kanske hittar en bra app som hjälper dig även där? Ha en fin helg!

  SvaraRadera