måndag 30 augusti 2021

My Daddy is a Hero av Lena Derhally

Titel

Var fick jag tag på boken?
E-bok från Amazon 

Vad handlar den om?
I augusti 2018 försvinner 34-åriga Shanann Watts och hennes två döttrar, 4-åriga Bella och 3-åriga Celeste. Shanann är gravid i femtonde veckan, och hon och hennes man Chris lever ett till synes perfekt familjeliv i Frederick, Colorado. Chris Watts berättar för massmedia att han och Shanann visserligen grälat kvällen innan försvinnandet, men att han inte förstår vart hans familj har tagit vägen. Han är orolig och vill bara att de ska komma hem, säger han.

Det ska dock snart visa sig att det är Chris Watts själv som har gjort sig av med sin familj. Han har nyligen inlett ett förhållande med en kollega, och har mördat sin gravida fru och sina barn för att kunna vara med henne istället. Han erkänner morden i förhör, och döms i november 2018 till livstids fängelse utan möjlighet till villkorlig frigivning.

Fallet slår ner som en bomb i media. Shanann var på grund av sitt jobb som försäljare och sin aktivitet på sociala medier en välkänd person i vissa kretsar, och ingen kan förstå hur hennes så till synes älskvärde make kan ha gjort detta mot familjen.

I boken My Daddy is a Hero går psykoterapeuten Lena Derhally igenom Watts-fallet i noggrann detalj. Hon berättar om tiden före och efter morden utifrån vittnesmål från familj, vänner och kollegor, utifrån Shananns och Chris telefon- och sms-historik, samt utifrån Chris egna erkännanden. Utifrån sin egen expertis diskuterar hon sedan den stora frågan; varför?

Vad tyckte jag?
Som true crime-intresserad har jag följt Watts-fallet sedan det hände. Jag minns att jag såg en kort tv-intervju med Chris Watts samma dag som hans familj försvunnit, och i en true crime-grupp på Facebook var vi alla genast rörande överens om att han var jävligt skum. Kanske blir man cynisk när man läser så mycket om true crime som jag gör, men det kändes verkligen inte som en skräll när det senare visade sig att det var han som låg bakom försvinnandena. Bara så otroligt tragiskt att det hänt ännu en gång, att en man valt att mörda hela sin familj (det finns till och med ett namn för det; på engelska heter denna typ av mördare family annihilator, alltså "familjeutplånare").

Trots att jag redan hade ganska bra koll på fallet, läste jag Lena Derhallys bok med stor behållning. Hon går noga igenom hela händelseförloppet och alla detaljer, så man måste absolut inte ha hört om fallet förut för att kunna läsa denna bok, och till och med för mig kom det en och annan detalj som jag inte visste om sedan tidigare.

Men det som faktiskt gav mig mest, var Derhallys analys av Chris Watts som person. Hon har själv inte träffat Watts, så man får ju förstås ta hennes analys med en nypa salt, men jag tycker ändå att hon lyckas ge en trovärdig förklaring till varför detta obegripliga hände, varför Chris Watts personlighet fick honom att ta det här steget som för de allra flesta är helt och hållet otänkbart.

Något som jag tycker är viktigt är att Derhally tar sig tid att påpeka att inget av det som skedde var Shananns fel. I media har hon utmålats som i det närmaste medskyldig; många uppfattade henne som dominant och att hon var den som liksom styrde och ställde i förhållandet, och att det skulle ha drivit Chris till att göra detta. Vidare försökte Chris tidigt hävda att Shanann var den som dödade barnen och att han upptäckte detta och därför i sin tur dödade Shanann i ett anfall av förtvivlan och raseri. Trots att han senare tog tillbaka detta och erkände att han dödat alla tre, har vissa hållit fast vid denna första version. Det finns Facebookgrupper vars enda syfte är att smutskasta Shanann och beskriva Chris som i princip oskyldig, och Chris egen mamma har även varit noga med att förstärka denna uppfattning. Detta är naturligtvis djupt orättvist gentemot Shanann; dels för att inget av det är sant, och dels för att hon är död och därför inte har någon möjlighet att försvara sig. 

Därför uppskattar jag så himla mycket att Derhally är så väldigt tydlig i den här frågan. Shanann hade inget ansvar för detta, det är endast Chris och ingen annan som är ansvarig för morden, och trots att han planerat morden i förväg fanns ingen som helst förvarning. Shanann hade noll anledning att tro att hennes man skulle göra så här mot henne och deras gemensamma barn, och man kan absolut inte förvänta sig att hon skulle ha kunnat förutse och förhindrat det.

Kort sagt tycker jag att Derhally har skrivit en läsvärd bok om ett otroligt tragiskt fall, som kan passa både den som känner till fallet sedan innan, såväl som den som aldrig har hört talas om det tidigare.

Bella, Celeste och Shanann Watts (källa: parade.com)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar