tisdag 3 maj 2022

Tisdagstrio v. 18

Temat för veckans tisdagstrio är "maj", och tanken är att man ska tipsa om en bok på varje bokstav i månadens namn.

Det blev faktiskt ganska svårt, för det fanns ju så otroligt många alternativ att välja mellan! Till slut valde jag två böcker som jag har läst, och en som jag vill läsa.

My Daddy is a Hero av Lena Derhally
I My Daddy is a Hero berättar psykoterapeuten Lena Derhally om Wattsfallet, som blivit ett av senare års mest välkända mordfall. I augusti 2018 mördar den till synes perfekte mannen, maken och pappan Chris Watts sin gravida fru Shanann och deras två små döttrar, Bella och Celeste. Motivet? Han har träffat en ny kvinna och vill hellre leva med henne.

Jag läste My Daddy is a Hero förra året och tyckte den var mycket bra. Den ger en bra genomgång av fallet som är intressant oavsett om man känner till fallet sedan innan eller inte. Jag tycker också att Derhally i egenskap av sitt yrke gör en mycket intressant analys av Chris Watts som person. 

Jag har skrivit en längre, mer utförlig recension av boken här. Det finns även en Netflixdokumentär om fallet som heter American Murder: The Family Next Door. Jag tyckte den var sådär; boken är bättre!

A Noise Downstairs av Linwood Barclay
Efter en traumatisk händelse lider collegeprofessorn Paul Davis av PTSD och depression. Hans fru köper en antik skrivmaskin åt honom i present; hon hoppas att det ska uppmuntra honom att komma igång med den där romanen han alltid tänkt skriva. Tyvärr blir skrivmaskinen i sig ett problem. Paul hör den skriva av sig själv på nätterna, och han blir mer och mer övertygad om att den är besatt, och kanske även på något sätt kopplad till den traumatiska händelse han varit med om. Men Paul är den enda som hör ljuden som kommer från nedervåningen, och hans fru börjar oroa sig för att han håller på att tappa förståndet helt och hållet.

Jag har tidigare läst en bok av Linwood Barclay, och den tyckte jag tyvärr inte alls om. Men sedan har jag hört så mycket bra om honom, så jag tänker att jag ska ge honom åtminstone en chans till. A Noise Downstairs köpte jag till min Kindle när den var superbillig för ett tag sedan (Amazon har ofta deals på Kindleböcker, och då kan de kosta en eller ett par dollar), men jag har inte hunnit läsa den än.

Journey to the River Sea av Eva Ibbotson (Resan till River Sea i svensk översättning)
Året är 1910, och föräldralösa Maia får veta att hon har avslägsna släktingar i Brasilien som är villiga att ta hand om henne. Det blir ett fantastiskt äventyr: först den långa resan med båt över Atlanten tillsammans med guvernanten Miss Minton, och sedan det nya livet i Amazonas med den hemska familjen Carter, barnskådespelaren Clovis, och en mystisk pojke som verkar bo ute i djungeln... 

Jag läste Resan till River Sea för första gången när jag var i 12-årsåldern, och det blev redan från början en av mina favoritböcker. Sedermera har jag läst flera andra böcker av Eva Ibbotson, men detta är alltjämt min favorit. Idag äger jag tre exemplar av boken: det där första som jag fick på svenska, ett engelskt exemplar, och den illustrerade utgåvan som släpptes i samband med att boken fyllde 20 år förra året. 

11 kommentarer:

 1. Linwood Barclay har jag läst en del av, men inte denna.

  SvaraRadera
 2. Spännande trio, ser det ut som!

  SvaraRadera
 3. Jag har inte läst någon bok i din trio. Tack för tips.

  SvaraRadera
 4. Första boken vill jag läsa.

  SvaraRadera
 5. har inte läst någon av dina tre. tyckte också att det fanns mycket att välja emellan så jag byggde ut uppgiften lite

  SvaraRadera
 6. Linwood Barclay hat jag läst andra böcker av

  SvaraRadera
 7. Resan till Riversea verkar bra! Gillar tidsperioden och äventyret

  SvaraRadera
 8. My dad is a bero blir jag nyfiken på. Det är så märkligt och svårförståeligt att en människa kan utföra såna våldsdåd.

  SvaraRadera
 9. Tack för intressanta boktips.

  SvaraRadera
 10. Har inte läst någon av dina. Tack för tipsen!

  SvaraRadera
 11. Här var det helt nya böcker för mig - kul! :-)

  SvaraRadera