fredag 18 januari 2019

Bokbloggsjerka 18 - 21 januari

Veckans jerkafråga handlar om vilken barn- eller ungdomsbok en tycker är allra bäst.

Även om jag inte läser jättemycket barn- och ungdomslitteratur numera, finns det många sådana böcker som jag minns med värme. Harry Potter, Anne på Grönkulla och Kitty-serien var några favoriter som jag verkligen plöjde som barn.

Den fristående ungdomsbok som jag älskar allra mest är ändå A Little Love Song (En liten kärlekssång i svensk översättning) av Michelle Magorian. Magorian är mest känd för Godnatt Mister Tom, men denna är min absoluta favorit.

Bildresultat för a little love songBoken handlar om sjuttonåriga Rose, som tillsammans med systern Diana tillbringar sommaren och hösten 1943 på den brittiska landsbygden. Fadern har nyligen omkommit i kriget, och modern är på turné och uppträder för trupperna. Rose avundas den vackra Diana, och tycker att hon själv är så ful så hon förstår inte hur någon ska kunna älska henne.

Som titeln antyder innefattar boken en kärlekshistoria, men det finns även otroligt mycket annat, och jag tycker att det är en mycket fin berättelse och en bra tidsskildring.

Jag tror att jag var i fjortonårsåldern när jag läste boken för första gången, och jag har läst om den ett flertal gånger sedan dess; den passar utmärkt även för vuxna läsare. Nu när jag skriver om den känner jag att det kanske börjar bli dags för ännu en omläsning!

10 kommentarer:

 1. Det låter som ett bra förslag, jag har dock inte läst den men God natt Mister Tom

  SvaraRadera
 2. Den boken har jag inte hört talas om. Jag misstänkte att Harry Potter skulle nämnas här och var, men de var inte skrivna när jag var ung :)

  SvaraRadera
 3. Anne på Grönkulla plöjde jag när jag var... hm, ung :)

  SvaraRadera
 4. Jag läste nyligen Godnatt Mister Tom men den här har jag inte hört talas om, tack för tipset!

  SvaraRadera
 5. Kitty och Anne på G läste jag, Michelle M känner jag till men inte den bok du lyfter fram.

  SvaraRadera
 6. Kitty-böckerna slukande jag när jag var ung.

  SvaraRadera
 7. Det är kul med en jerka som visar så många för mig okända böcker. Vidgar verkligen vyerna denna vecka!

  SvaraRadera
 8. Har inte läst något av den författaren, men Godnatt Mister Tom finns oläst i bokhyllan.

  SvaraRadera
 9. Låter som en fin bok. Det är väl så en blir kär i böcker. Jag har en elev som läst vissa böcker kanske 10 gånger och det gjorde man ju då.

  SvaraRadera
 10. Den kände jag inte till. Men HP, Anne och Kitty har jag själv läst.

  SvaraRadera