tisdag 8 oktober 2019

Tisdagstrio: Sverige idag


Veckans tisdagstrio handlar om Sverige idag, och det blev genast knepigt för jag läser så sällan böcker av svenska författare. Men jag lyckades trots allt hitta tre böcker som jag tycker passar in på temat.

Cold Case: Förvunnen av Tina Frennstedt
Detta är den första boken i en ny deckarserie inspirerad av verkliga fall. Den utspelar sig i dagens Skåne, och i den här första boken härjar en dansk serievåldtäktsman och mördare i Malmöområdet. Samtidigt försöker huvudpersonen Tess gå till botten med ett sexton år gammalt försvinnande. Jag läste boken i somras och tyckte mycket om den; den känns som en mycket modern kriminalroman och jag ser fram emot fler böcker i serien.

Det är något som inte stämmer av Martina Haag
Här får vi följa Petra som mitt i vardagsstressen börjar känna en oro i kroppen som hon inte kan förklara. Det blir allt starkare, tills hennes man Anders plötsligt talar om att han inte längre vill leva tillsammans med henne och känslan får sin förklaring. Jag har själv aldrig gått igenom en skilsmässa (eller ens varit gift för den delen), och kanske är det därför som jag blir så imponerad av Martina Haags förmåga att få mig att känna precis all den smärta som Petra känner. Hela boken var som ett slag i magen, på ett bra sätt förstås, och den känns väldigt modern och aktuell.

Jag är ju så jävla easy going av Jenny Jägerfeld
Huvudpersonen Joanna går på gymnasiet och är helt beroende av sin ADHD-medicin för att få vardagen att fungera. Så säger Joannas mamma plötsligt att de inte längre har råd med hennes medicin, och det får följder som ingen hade kunnat förutse. Boken skildrar på ett trovärdigt sätt hur fattigdom kan se ut i dagens Sverige, och den ensamhet och utsatthet det leder till.

9 kommentarer:

 1. Verkar som böcker som skildrar en skrämmande verklighet, även om det är fiktion. Tack för tipsen!

  SvaraRadera
 2. Haags bok väntar i bokhyllan, hittade den för 2 kr

  SvaraRadera
 3. Haag var väldigt bra, det håller jag med om. de andra båda har jag inte läst

  SvaraRadera
 4. Martina Haags bok har jag läst. Jag ryckte att den var riktigt bra. Sverige idag är det ju också.

  SvaraRadera
 5. Cold Case-boken har jag oläst i hyllan. Det låter som att den kan vara riktigt bra.

  SvaraRadera
 6. Gillar din blandning av olika sorters böcker! Har inte läst någon av dem.

  SvaraRadera
 7. Har inte läst någon av de böckerna men blir nyfiken på Frennstedts bok. Tack för tips!

  SvaraRadera
 8. Jenny Jägerfeldts bok har jag läst, tackar för de två andra tipsen!

  SvaraRadera
 9. Inte läst någon av dessa, tack för tips. Känns otäckt att det tystas ned så effektivt om just hur fattigdom kan se ut i dagens Sverige. Sjukdomar och handikapp har blivit en förödande stor inkörsport till både fattigdom och självmord. Förstår verkligen inte dagens politiska och mediala tystnadskultur kring detta. Folkets röst borde höras snart.

  SvaraRadera