tisdag 15 oktober 2019

Tisdagstrio: Bäst just nu


Veckans tisdagstrio handlar om vilka böcker som är bäst just nu, och jag har därför valt ut de tre bästa böckerna jag har läst under 2019.

I år har jag läst en rad riktigt bra böcker, och det är svårt att välja bara tre. Jag valde till slut en bok som jag nog anser var den absolut bästa, och sedan två riktigt bra som jag inte har skrivit så mycket om tidigare.

Grottmannen av Jørn Lier Horst (min recension av boken finns här)
Grottmannen är den nionde boken i serien om William Wisting (men kanske den femte på svenska? Det hela är mycket förvirrande!), men det var den första jag läste och det var inga problem att hänga med ändå. I boken hittas först Wistings granne död i sitt hem, och det visar sig att han har suttit död framför TV:n i flera månder utan att någon saknat honom. Sedan hittas ytterligare en man död, den här gången på en julgransodling. Den döde visar sig ha kopplingar till en amerikansk seriemördare som har varit på rymmen i årtionden. Boken var vansinnigt spännande, och jag är väldigt förtjust i både William Wisting och hans dotter Line. Jag har under året läst ytterligare en bok i serien (Katharinakoden), och det kommer garanterat att bli fler.

Hetta av Jane Harper
I Hetta återvänder huvudpersonen Aaron Falk till hemstaden Kiewarra, långt ut på den australiensiska landsbygden, för att gå på barndomsvännen Lukes begravning. Mitt under århundratets värsta torka ska Luke plötsligt ha skjutit ihjäl sin fru, sin son och sedan sig själv, men Falk börjar snart känna att det är något med det scenariot som inte stämmer. Jag hade hört väldigt mycket bra om Hetta innan jag läste den, och jag blev inte besviken. Jag hade tur och fick tag i den andra boken i serien om Aaron Falk helt gratis, så den ska jag ge mig i kast med snart.

Honestly Ben av Bill Konigsberg
Till skillnad från de andra i min trio är Honestly Ben inte en deckare, utan en ungdomsbok. Det är uppföljaren till Openly Straight som jag läste för flera år sedan. Den boken handlade om Rafe Goldberg och hans första termin på en exklusiv privatskola, men i uppföljaren är det Rafes vän Ben Carver som är berättaren. Ben kommer från en hårt arbetande lantbrukarfamilj och kan gå på den dyra privatskolan tack vare ett stipendium. Jag tyckte mycket om Openly Straight och hade därför höga förväntningar på Honestly Ben, och de uppfylldes verkligen!

12 kommentarer:

 1. tre böcker jag inte läst, tack för tips.

  SvaraRadera
 2. Lier Horst har jag läst någon titel av som jag tyckte var jättebra. Hetta har jag läst mycket om. Konigsberg känner jag inte alls till

  SvaraRadera
 3. Hetta är en riktigt bra deckare, tycker jag.

  SvaraRadera
 4. Hetta har jag läst. Riktigt bra!

  SvaraRadera
 5. Hetta gillade jag också :)

  SvaraRadera
 6. Hetta står oläst i min hylla och jag vet, jag borde verkligen läsa den. Snart.

  SvaraRadera
 7. Hetta är den enda jag läst av böckerna i din trio och jag tyckte också den var bra!

  SvaraRadera
 8. Tack för intressanta tips.

  SvaraRadera
 9. Jane Harper skulle jag vilja läsa!

  SvaraRadera
 10. Horst och Harper är olästa för mig, även om jag brukar snegla lite på dem när det kommer något nytt. Konigsberg har jag däremot missat, tack för tipset!

  SvaraRadera
 11. Jag tog de bästa från den senaste månaden.

  SvaraRadera
 12. Hetta verkar så bra, den vill jag läsa. :)

  SvaraRadera