fredag 18 februari 2022

Fem en fredag v. 7

Hej hallå! Återigen är det fredag, och äntligen börjar det märkas att vi går mot ljusare tider! Nu är det ljust både när jag går hemifrån på morgonen och när jag går hem på eftermiddagen, och det gör verkligen en sådan otrolig skillnad tycker jag.

På tisdag börjar årets bokrea, och det ser jag mycket fram emot. Jag har förbeställt ett gäng från Bokus, men jag ska förstås ta en titt i min lokala bokhandel också. De brukar ha mycket bra där, och jag som bor på en liten ort vill ju stötta de lokala butikerna så att de inte försvinner.

Men först är det dags för en ny Fem en fredag, och veckans tema är Ring, ring.

Hur mycket använder du ring-funktionen på din telefon?
Alltså, ganska lite. Oftast bara när det är något speciellt, typ att jag måste ringa till sjukhuset eller någon kundtjänst eller något sådant. Jag pratar väldigt sällan i telefon med folk som jag faktiskt känner. Jag använder definitivt ring-funktionen på jobbtelefonen mer än på min privata telefon, eftersom jag ofta pratar i telefon med elevers vårdnadshavare.

Vad är ditt längsta telefonsamtal med någon?
Det längsta som jag kommer ihåg var fyra timmar.

Hur mycket tid spenderade du i telefon som tonåring?
Inte särskilt mycket. Det ovan nämnda fyratimmarssamtalet skedde när jag var tonåring, men annars pratade vi faktiskt inte särskilt mycket i telefon. Man ringde om det var någon speciellt, men på den tiden var det ju så dyrt att ringa till varandras mobiler, och ringde man till hemtelefonen kunde det ju hända att någons läskiga storebror eller så svarade. Vi sms:ade en del, men det var ju också dyrt, så jag och mina kompisar höll främst kontakten via MSN Messenger. 

Är ljudet normalt på eller av?
Av när jag är på jobbet, på när jag är ledig.

När spenderar du mest tid med att använda telefonen?
Kvällar och helger. Jag har en ovana att slöskrolla på sociala medier medan jag tittar på tv. Det hjälper mig faktiskt att hålla fokus, på samma sätt som jag måste göra något fysiskt medan jag lyssnar på ljudböcker; om jag bara ska sitta och titta/lyssna så tappar jag koncentrationen direkt. Men nu har jag faktiskt börjat brodera medan jag tittar på tv istället, och det känns ju betydligt mer produktivt än att spendera timmar med Facebook.

Sedan lyssnar jag ju förstås på ljudböcker, poddar och musik via telefonen också, och det kan ju pågå i timtal. Men det känns inte som ett aktivt användande på samma sätt som att faktiskt sitta med den i handen.

5 kommentarer:

 1. och jag kan inte göra två saker samtidigt, lyssnar jag så lyssnar jag

  SvaraRadera
 2. jag lyssnar gärna medan jag gör något annat. som tonåring satt jag inte mycket i telefonen.

  SvaraRadera
 3. Jag kan inte heller göra något annat när jag ser på TV eller lyssnar på radion. Trodde det var män som inte kunde göra två saker samtidigt men det är samma sak med mig. Vet inte om det kan ha något att göra med min hörselnedsättning. Måste alltid anstränga mig för att höra. Ha det fint i helgen!

  SvaraRadera
 4. Jag lyssnar också på ljudböcker via telefonen. Perfekt ju.

  SvaraRadera
 5. Fyra timmar i telefon, då var det väl kris? Alltså jag menar det var väl inte ett nöjessamtal? Tycker det blir mastigt när man överskrider en timme. Ja tänk när allt kostade pengar, minns när ungarna fick sitta vid datorn med en äggklocka tickande, när den skrällde så var tiden slut, gråt och tandagnisslan,! Jag vill också göra något annat när jag lyssnar på bok, tidigare funkade det dåligt med ljudböcker men sedan jag började måla samtidigt så har jag funnit en harmoni i det hela. Trevlig helg

  SvaraRadera