fredag 25 februari 2022

Fem en fredag v. 8

Hej och glad fredag! Veckan har gått fort och varit överlag bra, men som vanligt ska det bli skönt att få gå på helg. Och sedan är det bara en jobbvecka kvar för mig innan det ack så välbehövliga sportlovet. Jag har inga särskilda planer; jag ser bara fram emot att få vara ledig.

Nu har bokrean startat, och i eftermiddag ska jag hämta ut mina förbokade böcker, plus några andra saker som jag har beställt. Jag har ju köpt och betalat för alltihop själv, men det känns liksom alltid litegrann som att man fått en present när man hämtar ut paket, tycker jag!

Och apropå det, så handlar veckans Fem en fredag just om presenter. Temat är Ge och få. 

Vad är en bra present att ge bort?
Något som personen verkligen är intresserad av eller behöver. Jag tycker om att ge presenter men köper oftast bara presenter åt ett fåtal personer, och jag brukar skriva listor flera månader i förväg. Jag är uppmärksam och lyssnar om personen säger att de verkligen skulle vilja ha eller behöver en viss sak, och då skriver jag upp det på listan. Då blir det lätt när det väl är dags. Mamma blir helt förundrad ibland, för det har hänt att jag har köpt saker i present åt henne som hon behöver eller vill ha, men hon kommer inte ens ihåg att hon har sagt det till mig för det var något som hon bara nämnde i förbigående för jättelänge sedan. Men då gäller det förstås också att man har koll på att personen i fråga inte redan gått och köpt grejen själv!

Vad är en dålig present att få?
För det mesta är jag bara glad att få en present överhuvudtaget. Men det är klart att det är trist att få något som visar att personen egentligen inte tänkt till eller brytt sig det minsta. T.ex. att de köpt något som inte passar mina intressen alls, eller uppenbarligen bara klivit in på närmsta mataffär och plockat på sig något bara för sakens skull. Då får de hellre låta bli.

Vad står just nu på din önskelista?
Ramar till ett par broderier som jag har gjort, och porslinskaktusar från IKEA som jag har tittat på jättelänge men inte kommit mig för att köpa än. Och så fort våren kommer måste jag köpa nya sneakers.

Har du någon gång bytt en present du fått?
Ja en gång, men det var för att säljaren gjort fel. Jag fick ett armband i födelsedagspresent av mamma för ett par år sedan, ett sånt där fint handgjort med mitt namn ingraverat. Jag visste om det i förväg, för mamma var osäker på vilket jag ville ha så hon visade mig några olika alternativ och så fick jag välja, plus att vi var tvungna att mäta min handled för att se hur stort det skulle vara också. Men sen när armbandet väl kom, så var det ändå i fel storlek. Så då fick vi skicka tillbaka det och så fick säljaren skicka ett nytt som var rätt. 

Vad tycker du särskilt mycket om att få?
Många gillar inte presentkort (och jag har hört att butikerna tjänar multum på dem, för det säljs så många som sen aldrig blir inlösta), men jag gillar dem! I synnerhet om presentgivaren verkligen tänkt till och ger mig ett presentkort till en butik som jag ändå besöker ofta. Ett av mina största intressen är förstås läsning, men det är ju inte superlätt att köpa böcker till någon som läser så mycket som jag gör. Så då vore ju ett presentkort till en bokhandel perfekt; det visar att personen tänkt på vem jag är som person och valt något som verkligen passar mig, men jag får ändå välja själv och slipper få en bok som jag kanske redan har eller inte är intresserad av.

--

EDIT: Jag har nu kaktusarna i min ägo! =D 

5 kommentarer:

 1. Porslinkaktusarna på Ikea har jag helt missat, vilka fina! Dem vill jag också ha, perfekt dekoration ju =) Tack för tipset och ha en fin helg!

  SvaraRadera
 2. Blev tvungen att googla kaktusarna, håller med de är riktigt fina! Presentkort är en nödlösning men usch så trist när de blivit liggande för länge och inte går att lösa in. Det har hänt mig me blomstercheckar.

  SvaraRadera
 3. Tycker inte det är kul med presentkort, men det är ändock bättre än en present som är helt felvald. Och som du säger så kan det ju vara ett val också, som att köpa hos en bokhandel till den man vet läser mycket. Här har vi sportlov den här veckan. Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. porslinskaktusarna har jag inte sett tidigare. Själsligt heter de. lite kul. jag brukar också lägga märke till vad folk säger att de skulle vilja ha. det där med presentkort är farligt. väldigt lätt att de blir bortglömda o något fack i väska eller plånbok

  SvaraRadera
 5. Håller med dig om presentkort. Nu finns ju Superpresentkortet som gäller i massor av affärer, så himla bra! Jag tycker det enda knepiga är att få ihop grejer för just det belopp man har fått för att kunna utnyttja hela presentkortet. Det är sällan det går helt jämnt upp.

  SvaraRadera