tisdag 1 mars 2022

Tisdagstrio: Grönt


Temat för veckans Tisdagstrio är "grönt", och det är min favoritfärg så då var jag ju tvungen att hänga på!

Som vanligt får man tolka temat på valfritt sätt, och jag har valt att tipsa om tre böcker med grönt omslag som jag har läst (och gillat) relativt nyligen.

Pandora's Lab av Paul A. Offit
Pandora's Labs underrubrik är "Seven Stories of Science Gone Wrong", och det är precis vad boken handlar om. I boken berättar Paul Offit, som är läkare, om sju tillfällen då vetenskapen tänkte att den gjorde något bra för mänskligheten, men det blev helt fel. 

Några exempel på snedsteg som tas upp i boken är när man tänkte att man skulle tillverka smärtstillande medel som var mindre beroendeframkallande än opium och det ledde till framställandet av heroin, morfin och oxycontin (varav det senaste ansvarar för den pågående opioidepidemin i USA), när man ville skapa ett bättre alternativ till bland annat smör och då började framställa margarin som egentligen är mycket sämre men fortfarande marknadsförs som det nyttigare alternativet, och när man tänkte att man skulle bota människors psykiska problem genom lobotomi men istället förstörde deras liv.


The Murder Between Us är den första delen i en serie (det finns två hittills) om FBI-agenterna Noah Downing och Cole Kennedy. Noah och Cole träffas i Las Vegas och, båda omedvetna om att det andre också jobbar för FBI, har ett one night stand. Nästa morgon tvingas Noah hastigt återvända hem, eftersom en seriemördare som senast hördes av för sex år sedan har slagit till igen. Noah förstår att utredningen kommer bli svår och komplicerad, och ber därför FBI:s avdelning för beteendevetenskap om hjälp. Och vem är agenten som kommer dit för att hjälpa till? Cole Kennedy, förstås.

Jag läser inte jätteofta romance, men när jag gör det så brukar jag föredra den subgenre som kallas romantic suspense, och det här är precis en sådan bok som jag gillar. Jag uppskattar att läsaren får följa utvecklingen av relationen mellan Noah och Cole, men också att det växlas med en riktigt spännande deckarhistoria. 


Girl, 11 av Amy Suiter Clarke
Girl, 11 är en thriller och handlar om Elle Castillo, som driver true crime-podcasten Justice Delayed där hon fokuserar på olösta brott mot barn. I poddens femte säsong bestämmer sig Elle för att fokusera på delstaten Minnesotas mest ökända olösta fall, nämligen The Countdown Killer. TCK var en seriemördare som i slutet av 1990-talet mördade ett flertal unga flickor, och varje offer var ett år yngre än det förra. Hans första offer var alltså 20 år, det nästa 19 osv. Men när hans 11-åriga offer lyckades rymma och därmed överlevde, försvann möraden och hördes aldrig av igen. Många tror att han är död, men det tror inte Elle.

True crime är ju en otroligt populär genre, och i dess kölvatten har vi de senaste åren även fått se en rad skönlitterära böcker om true crime. Påhittad true crime, så att säga. Som true crime-intresserad gillar jag greppet, så länge det görs på rätt sätt. Det får inte kännas för mycket som en gimmick, då får det hellre vara. Och i Girl, 11 görs det verkligen på rätt sätt; så pass att det var en av mina favoritböcker 2021.

12 kommentarer:

 1. Mera gröna böcker att överväga!

  SvaraRadera
 2. Girl, 11 låter jättespännande!

  SvaraRadera
 3. Fina gröna böcker. Tack för tipsen.

  SvaraRadera
 4. Spännande böcker, låter det som. Allihop!

  SvaraRadera
 5. Pandora’s lab verkar intressant.

  SvaraRadera
 6. har inte läst någon av dina böcker. Pandora's lab låter intressant.

  SvaraRadera
 7. det finns tydligen hur många böcker som helst som jag varken har läst eller känner till. har aldrig hört talas om dina. hur ska en hinna allt?

  SvaraRadera
 8. Jag har inte läst några av dina gröningar.

  SvaraRadera
 9. Men frågan är om det är vetenskapen som gått fel, eller kommersiella intressen..? I margarin- och oxytocin-frågorna alltså.

  SvaraRadera
 10. Pandora´s lab vill jag läsa! Tack för tips!

  SvaraRadera
 11. Grönt är min favoritfärg också :-) Tack för dina tips!

  SvaraRadera
 12. Pandoras lab låter intressant. Tack för tips!

  SvaraRadera