onsdag 24 februari 2016

Veckans bokbloggsfråga: Betyg

Veckans bokbloggsfråga lyder som följer:
Betygssätter du de böcker du läser och skriver om på din blogg? Hur fungerar ditt betygssystem i så fall? 

Jag har ett betygssystem för de böcker jag läser, men jag brukar inte skriva ut det i bloggen. Jag känner lite att de betygen jag sätter på böckerna är mest för min egen skull, och eftersom alla resonerar så olika när de betygsätter böcker så ger det ändå inte så mycket att titta på vilket betyg en bok fått när jag läser till exempel en recension. 

Undantaget är på exempelvis Goodreads där väldigt många betygsätter samma bok. Om 20 000 personer har betygsatt en viss bok så känner jag att medelbetyget borde ge åtminstone en fingervisning om bokens kvalitet. 

Jag har ingen traditionell läsdagbok, utan har istället ett kalkylark där jag håller koll på allting, och där betygsätter jag även de böcker jag läser. Liksom de allra flesta har jag 1 som sämsta betyg och 5 som bästa.

Hos mig är nog fyror och femmor något överrepresenterade, vilket funkar för mig personligen och beror på att jag nog är mer generös än de flesta med de högre betygen, men det är också - som jag sa - en anledning till att jag inte skriver ut betygen på bloggen.


(Så här ser min bokdokumentation ut, för den som undrar.)

6 kommentarer:

  1. Jag hade tyckt det varit intressant om du hade skrivit ut betygen på bloggen också. Gärna i kombination med en förklaring för vad varje betyg betyder, för precis som du säger så betyder betygen olika för olika personer.

    Ser ju nu till exempel att du satt en fyra på MacBrides bok, vilket får mig att bli extra sugen på den där den står i hyllan :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det skulle ju fungera förstås. Hm... får fundera på det :)

      MacBrides bok var lite skum men jag gillade den överlag så jag rekommenderar den ändå :)

      Radera
  2. Jag hade först tänkt att sätta ut en femgradig skala på mina recensioner, men jag kände att det inte gav riktigt de resultat jag ville eftersom till exempel en svag fyra är inte samma sak som en stark fyra. Därför blev skalan istället tioskalig och med rätten att sätta ut även halva poäng :). Jag tror att jag kan vara lite generös med betygen ibland, men trots det verkar det som att de flesta landar omkring 7:an.

    Ett sånt där dokument som du har försökte jag mig på i början, men övergav det snabbt. Bloggen blir som en slags läsdagbok eftersom jag nuförtiden skriver recensioner på alla skönlitterära böcker jag läser.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En tiogradig skala är nog mer rättvis, men för mig skulle det nog bli för mycket att hålla reda på :P

      På jobbet arbetar vi enbart med Google Drive och därför använder jag bland annat kalkylark dagligen, så för mig har det blivit en naturlig del av vardagen och jag har alltid bokdokumentet öppet i en flik. Om jag däremot var tvungen att leta reda på och öppna dokumentet varje gång jag skulle ändra nåt i det så skulle det nog inte bli av :)

      Radera
  3. En recension som bara är ett betyg, det säger nästan ingenting. Men ett betyg i kombination med en förklaring vad man gillar och inte, vad som påverkade läsupplevelsen, det tycker jag säger mycket.

    SvaraRadera