söndag 24 november 2019

En smakebit på søndag - Herravälde

Den här veckan är det bloggen Flukten fra virkeligheten som står värd för En smakebit på søndag. Poängen är att man ska bjuda på ett utdrag ur den bok man läser för tillfället.

Just nu läser jag Herravälde av Elin Olofsson. Den utspelar sig 1921 och handlar om tre kvinnor från olika samhällsklasser: direktörsfrun Alice som måste ta hand om företaget efter makens slaganfall, Thomasine som vill bli konstnär, och pigan Brita som längtar efter ett annat liv.

Jag började läsa boken först igår kväll och har inte kommit särskilt långt än, men hittills gillar jag den trots att den kanske ligger lite utanför min comfort zone.

Herravälde (inbunden)Pulvret skulle lösas i vatten och tas av den som hade sömnproblem. Ett alldeles nytt preparat, och Östlund satte en ära i att alltid hjälpa sina patienter med det senaste, javisst, Anvikenborna skulle inte bli åsidosatta eller behöva behandlas med gamla metoder bara för att de bodde långt från de stora städerna och lasaretten, nej, för Östlund läste medicinska tidskrifter och beställde hem.
    Det var bara det att Alices mor inte visste att hon var gravid, då när hon tog pulvret, under de klarvakna nätterna.
    Inte Östlund heller.
    Och inte vad pulvret kunde göra för skada på ett foster.
    Det var ju bestämt att det inte skulle bli fler barn på Silvernäs, det var alldeles för påfrestande för hennes mor. Det blev ju bara Alice, var det inte så det var sagt, att det skulle handla om att få henne lämpligt gift när den dagen kom? Som ensam arvtagerska till herrgården?

11 kommentarer:

 1. Läste den för en tid sedan. Tyckte om den.

  SvaraRadera
 2. Har inte läst något av Elin Olofsson, men jag ska för jag har hennes Gånglåt oläst i hyllan. När det blir vet jag dock inte :)

  SvaraRadera
 3. Tack för smakbiten! Ibland kan det helt oväntat funka med något utanför komfortzonen, så visst bör man testa lite annat emellanåt. :)

  SvaraRadera
 4. Tack för tips den låter intressant

  SvaraRadera
 5. Elin Olofsson är en av mina favoritförfattare, och jag har läst alla hennes böcker :-)

  SvaraRadera
 6. Har läst Gånglåt av författaren och är nyfiken på den här. Tack för smakbiten

  SvaraRadera
 7. Jag tror jag läst alla hennes böcker. Denna gav jag en 3/5 i betyg, helt ok. Tack för smakbit, trevlig söndag

  SvaraRadera
 8. jag har läst Gånglåt av Elin Olofsson och den tyckte jag ganska bra om. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 9. Den här boken tänkte jag skulle passa till en vän i julklapp!

  SvaraRadera
 10. Har läst annat av den författaren. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera