tisdag 10 december 2019

Tisdagstrio: Litteraturpristagare

Veckans tisdagstrio är "Litteraturpristagare" med anledning av Nobeldagen. Jag har läst ytterst få nobelpristagare, men det finns ju förstås andra litteraturpriser.

Jag bestämde mig för att slå ett slag för en av mina favoritförfattare, nämligen den skotska deckarförfattarinnan Val McDermid, genom att nämna tre litterära priser som hon har vunnit.

The Gold Dagger
Den brittiska föreningen Crime Writers' Association delar årligen ut olika priser, som kallas daggers ("dolkar"), till författare inom kriminallitteraturen. Gulddolken delas ut till årets bästa kriminalroman utgiven på engelska, och det priset vann McDermid år 1995 för boken The Mermaids Singing (Sjöjungfrun sjöng sin sång i svensk översättning). Det är den första boken i serien om Tony Hill och Carol Jordan, som är en av mina favoritserier. Jag tycker dock inte att den här första boken är den bästa i serien. (CWA delar även ut The Diamond Dagger, som tilldelas en författare för hela hens författargärning. McDermid fick diamantdolken år 2010.)

Anthony Awards
Anthony-priserna delas ut varje höst under konventet Bouchercon (döpt efter författaren och recensenten Anthony Boucher, en av Mystery Writers of Americas grundare), och tilldelas deckarförfattare i några olika kategorier. McDermid fick Anthony-priset för bästa roman år 2001 för boken A Place of Execution (Dödsdomen i svensk översättning). Det är en fristående deckare.

Lambda Literary Awards
Den amerikanska organisationen Lambda Literary Foundation delar årligen ut priser i en rad olika kategorier till verk som utforskar HBTQ-relaterade teman. McDermid tilldelades priset i kategorin "Lesbian Mystery" år 2011 för boken Fever of the Bone (I mördarens nät i svensk översättning). Det är den sjätte boken i serien om Tony Hill och Carol Jordan.

Bildresultat för val mcdermid
(Val McDermid på bokmässan i Göteborg 2017)

14 kommentarer:

 1. Vilken bra idé att välja en och samma författare men tre olika priser. Val McDermid återstår ännu för mig att stifta bekantskap med.

  SvaraRadera
 2. Jättekul att du tipsar om henne, har sett henne i tv men inte läst. Vilket man bör ändra på, det inser jag om inte förr så nu!

  SvaraRadera
 3. Vilken intressant trio, tema i temat!

  SvaraRadera
 4. Låter spännande. Finns hennes böcker på svenska?

  SvaraRadera
 5. Jag har bara läst en av hennes böcker och insåg att jag nog faktiskt gillar TV-serien bättre :)

  SvaraRadera
 6. Vilken bra tolkning på temat! :)

  SvaraRadera
 7. det var en rolig idé! har läst ett och annat av McDermid och kan tänka mig att läsa mera

  SvaraRadera
 8. Kul inlägg med samma författare och många olika priser. Har faktiskt inte läst henne, men länge tänkt att jag ska. Har en av hennes titlar i hyllan på vänt.

  SvaraRadera
 9. Har inte läst någon av böckerna i din trio. Tack för tips!

  SvaraRadera
 10. Tack för intressanta tips.

  SvaraRadera
 11. Kul med några andra priser! Har inte läst någon av böckerna. Tack för tips!

  SvaraRadera
 12. Kul vinkling på temat! Är faktiskt inte riktigt säker på om jag har läst något av henne...

  SvaraRadera