lördag 7 november 2015

The Wire in the Blood


Titel: The Wire in the Blood (Under ingrodda ärr i svensk översättning)
Serie: Tony Hill & Carol Jordan #2
Författare: Val McDermid
Språk: Engelska
Förlag: HarperCollins
Sidor: 544

The Wire in the Blood är den andra delen i Val McDermids serie om psykologen Tony Hill och hans poliskollega Carol Jordan. Det finns även en tv-serie som är baserad på böckerna. På svenska heter den Mord i sinnet

Tony Hill, som är expert på gärningsmannaprofiler, har fått i uppdrag att bilda en specialistgrupp av poliser som ska utbildas i profileringens konst. Som en övning får gruppen i uppgift att läsa om trettio olika tonårsflickor som alla antas ha rymt hemifrån. Det är inte meningen att de ska hitta något verkligt samband mellan flickorna, utan tanken är bara att de ska träna på att söka mönster och kopplingar. 

En av gruppens medlemmar, Shaz Bowman, är dock övertygad om att hon har hittat ett riktigt samband mellan några av flickorna, men hennes teori avfärdas av Tony och resten av gruppen eftersom hon även påstår sig ha hittat en koppling till en av Storbritanniens mest populära TV-kändisar: atleten, programledaren och filantropen Jacko Vance. Shaz vägrar att ge sig, och hennes envishet får konsekvenser som till slut tvingar Tony och Carol att ta hennes teori på allvar.

Jag gillar verkligen böckerna om Tony Hill, och den här är en av mina favoriter i serien. Jag är vanligtvis inte överförtjust i deckare där läsaren får veta redan från början vem gärningsmannen är, men i just den här boken funkar det alldeles utmärkt. Jacko Vance är en sådan fantastiskt vriden person att det är ett nöje att följa honom.

Som alla Val McDermids böcker är The Wire in the Blood mycket välskriven, med intressanta karaktärer, och hon drar sig inte för att chocka läsaren där det passar. 

Mitt enda problem med den här boken är att inledningen är för lång. Med sina nästan 600 sidor finns det utrymme för ordentlig utveckling av handling och karaktärer, vilket kan vara bra, men jag tycker helt enkelt att det tar lite för lång tid innan det blir intressant. När det väl drar igång ordentligt är boken dock svår att lägga ifrån sig.

Betyg: 4/5

Kuriosa: En del av Val McDermids fans misstänkte länge att hon baserat karaktären Jacko Vance på Jimmy Savile, en brittisk TV-personlighet och, skulle det visa sig efter hans död, pedofil. Till slut bekräftade McDermid fansens misstankar: hon hade en gång intervjuat Savile, och hade tyckt att han var minst sagt obehaglig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar